Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Večeras da proglasimo samostalnost Republika Srpska može da živi

  • Izvor: ATV
  • 03.08.2021.21:53

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska je jedina održiva u BiH, sve ostalo nije.

"Nemamo finansijskih izazova. Vidjeli su da možemo. Večeras da Republika Srpska da proglasi samostalnost možemo da živimo, FBiH ne može. Mi možemo, uspostavimo granice, imamo pripremljene sve zakone. Možemo sazvati Narodnu skupštinu večeras i donijeti 50 zakona koji će staviti u orbitu nezavisnu državu koja se zove Republika Srpska. Ovdje je jedino neodrživi BiH, FBiH, kantoni, jedino je održiva Republika Srpska", rekao je Dodik za RTRS.

Glumimo BiH

"Važno mi je da u Banjaluci nakon političkog života prođem ulicom i da mi ljudi ne psuju, nego kažu poštovanje gospodine Dodik, a ne šta će misliti neki Šmit", kaže Dodik.

"Nećemo da budemo zajedno. Sve ovo govori da nećemo da budemo zajedno. Muslimani neće sa nama. Oni hoće sa nama ali da mi ne postojimo u nekom smislu. Ali mi nećemo sa njima. Onda svi glumimo kako pravimo neku BiH. Šta je BiH? Jedna iluzija koja ne može da postoji. Kako se BiH osjeti u Banjaluci? Nikako", poručio je Dodik i dodao da svi smatraju da je ovo nemoguća država što misle i Hrvati ali ne smiju da kažu.

Dodik ističe da sa Bošnjacima u BiH Srbi nemaju ništa zajedničko.

"Ne dijelimo nikakvu vrijednost. Ne radujemo se BiH", kaže Dodik.

"Šta god bilo pojedincima, a vjerujem da sam ja prvi ako bude odstrela, ja ću izdržati. Ni vlast ni opozicija nema komfor da izađe iz ovoga. Narod budno prati sva ponašanja i nije sprema da oprosti bilo kakvo odstupanje od jedinstva", rekao je Dodik.

Komentar Mirka Šarovića, lidera SDS-a da neće ostaviti Dodika samog, lider SNSD-a poručuje:

"Niko neće nikoga ostaviti. To je bila korektna izjava i zahvalan sam zbog toga. Moram reći da ni Borenović ne pokazuje nikakvu neodlučnost. Nešić je postupio isto kao i Đokić, Čavić itd. To što će muslimani potegnuti nacionalni interes, mi smo to znali. To će otići na Ustavni sud Republike Srpske i mi vjerujemo da Ustavni sud koji brani pravo i zakone donosi zakonodavni organ, a ne neki stranci, da će naravno podržati odluku NSRS. Oni će to ponovo pokrenuti na Ustavnom sudu BiH. Ali mi imamo načelni dogovor da kad se to desi, da ćemo istog dana donijeti samo drugačiji oblik zakona".

Tagovi: