Budimpešta

Dodik se sastao sa Orbanom: "Mađarska želi pomoći Srpskoj"

  • Izvor: ATV
  • 23.09.2021.16:48

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u Budimpešti.

Dodik je nakon razgovora da Orbanom rekao za ATV da Mađarska želi da pokuša pomoći Republici Srpskoj u pogledu angažovanja sredstava za male i srednje projekte.

„Mi sad tražimo institucionalni način kako to obezbijediti. To je bilo dogovoreno i ranije, međutim, imali smo pandemiju pa je zbog toga pomjereno.Tragamoza velikim projektima iz oblasti energetike, ne samo struje nego i gasa kako bi mogli zajedno da razvijemo neke proizvodnje. Pričali smo o ukupnoj političkojh situaciji u BiH“, rekao je Dodik.

Dodao je da već nekoliko godina s Mađarskom razgovoraju o razvoju nekoliko različitih projekata, mada su oni malo zaustavljeni zbog korone i cjelokupne situacije

Dodik je naveo da se sreo i sa premijerom Slovenije Janezom Janšom, kao i sa premijerom Češke Andrejom Babišem i bivšim potpredsjednikom SAD Majom Pensom

„Svi se oni interesuju za političku situaciju. Svi razumiju da je prostor BiH veoma problematičan i da ono što je gurala međunarodna zajednica ne daje danas rezultate i ne može dugoroćno da daje rezultate. Bilo mi je drago da čujem od nekog od njih, koji smatraju i potvrđuju ono što mi uporno govorimo. Naravno, to je sve neformalno, ali meni to odgovara i godi da je Repulika Srpska i faktor stabilnosti, funkcioniše. Dakle, očigledno jedan interes postoji, ono je naravno diktirano izvještajima o stanju u BiH. Kad im kažem da BiH nije usvojila budžet, oni se svi čude kako to funkcioniše“, rekao je Dodik.

U Budimpešti se održava 4. Demografski samit, u čijem radu učestvuje srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na poziv mađarskog premijera Viktora Orbana.

Dodik će tokom trajanja Samita u Budimpešti imati više bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima zemalja učesnica ovog skupa.

Tagovi: