Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Samo snažna koncentraciona vlada može da daje odgovore

  • Izvor: ATV
  • 03.08.2021.22:42

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je trenutak delikatan i da se sve neće završiti našom jednom odlukom i da će biti potrebno donositi brze i operativne mjere na nivou vlade za mnoga pitanja koja budu u međuvremenu otvorena.

"Samo snažna koncentraciona vlada može da daje odgovore. To znači da nema opozicije, u vladi su svi. Moja ideja je bila da svi predstavnici političkih partija budemo članovi vlade. A ta vlada, koncentrisala bi se na ta pitanja i statusa Republike Srpske. Da vidimo na koji način bi mogli da ojačamo svoju poziciju", kaže Dodik.

Ako smo dali saglasnost da pristupimo Oružanim snagama, onda možemo i povući tu saglasnost, rekao je Dodik.

"Došao je trenutak da sve prevare stranaca, iznevjerena očekivanja, da ih stavimo ponovo na stol. Snaga za to je koncentraciona vlada. Niko to nije odbio, ostalo je otvoreno pitanje. Možda je odbio to trenutak. Treba nam koncentraciona vlada koja će donositi mjere, a NSRS donositi zakone", kaže Dodik.

"Ja sam uvjeren da će ovo poručiti kao našu reakciju da vrlo brzo reći da izlazimo iz sistema indirektnog oporezivanja na nivou BiH i da donosimo zakone o indirektnim porezima sa službom samo na prostoru Republike Srpske", kaže Dodik i poručuje da niko ne treba da sumnja da mi nismo spremni to da uradimo.

"Ljudi koji ovo gledaju, ne treba da imaju bojazan od nekog nasilja, mobilizacije neće biti. Ovo se pitanje rješava politički ili se ne riješava nikako. Brzinu političkom rješenju daje koncentraciona vlada", kaže Dodik.

Koncentraciona vlada bez opozicije, svi su u vlasti.

Pozivi iz Tužilaštva zbog negiranja genocida, imaju li razloga građani za brigu?

"Ne mogu reći da nema razloga za brigu. Čim je ta ekstremna situacija postoji briga. Svaki slučaj koji bude poznat mi ćemo ga zaštiti. Ovih dana razgovaramo o tome kako ćemo zaštiti ljude koji budu procesuirani, putem pravne pomoći i fizičke zaštite. Mi to ne poštujemo i gotovo. Za to je potrebna koncentraciona vlada. Mi ćemo tada reći odluke Suda i Tužilaštva BiH se ne primjenjuju na prostoru Republike Srpske", rekao je Dodik za RTRS.

Tagovi: