Vratiti se isključivo na slovo Dejtonskog sporazuma

Dodik: Održati posebnu sjednicu, odbaciti sve što je uradio visoki predstavnik

  • Izvor: Srna
  • 25.09.2021.21:26

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da treba odbaciti sve što je uradio visoki predstavnik bilo kada i da o posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o toj temi tek treba da razgovara sa predsjednikom parlamenta.

"Koliko sam čuo i ovi iz opozicije misle da treba posebnim sjednicama odgovoriti. Mislim da treba odgovoriti radikalno, odbaciti sve što je uradio visoki predstavnik bilo kada, vratiti se isključivo na slovo Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da sve saglasnosti Srpske, koje je davala za vojsku, treba povući i u roku od šest mjeseci formirati svoju vojsku.

"Ako oni ne žele da na taj način živimo u BiH, u skladu sa Ustavom i Dejtonom, onda treba da se proglasimo nezavinsnom zemljom šta god ko mislio. Ovo ovako je tiha smrt", istakao je Dodik.

On je istakao da su u Ustavnom sudu BiH proizveli praksu da Srpskoj otimaju sve i smatraju da je to ustavno. "Ne možete protiv bitangi u Ustavnom sudu koji se namiještaju tamo, kažu u skladu sa postojećom praksom", rekao je Dodik.

Napomenuo je da su donijeli odluku i rekli kako mora parlament BiH, a sutra će, kada sve strovale u neku ekonomsku i socijalnu krizu, oni iz Evrope koji stalno pričaju o pravnoj državi, dovode čovjeka koga nije imenovao Savjet bezbjednosti, reći da se "ne može podržati projekat, ne možete dobiti kredite, morate ispuniti zahtjeve".

"To je tiha smrt, mi se borimo protiv toga, borimo se da Republika Srpska ima svoj status", rekao je Dodik.

On je upitao šta će s onim odredbama Ustava da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima, a nigdje ne piše da je njima dato zemljište, kao i zašto Ustavni sud nije poništio zabranu raspolaganja državnom imovinom Republike Srpske koju je napisao Pedi Ešdaun.

"Ja ovom narodu samo hoću da predočim da smo u takvoj situaciji da smo, ukoliko nastavi ovako, a oni nekoliko mjeseci problematizuju pravnu stvar i čekaju garnituru PDP-a i SDS-a koja je mekana i koja treba da bude slomljena, izgubili Republiku srsku sasvim sigurno. Ko hoće neka me shvati ozbiljno, ko neće ne mora", istakao je Dodik.