Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka

Budimir: Političko Sarajevo uporno zadire u unutrašnja pitanja Kine

  • 24.06.2021.10:14

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Željko Budimir istakao je da je zloupotreba spoljne politike od ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković praksa koju ona očigledno ne misli da mijenja do kraja svog mandata.

"Ovaj put je riječ o veoma neozbiljnom i neodgovornom potezu, pogotovo zato što je Kina do sada pokazala punu principijelnost i da ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja BiH. S druge strane, političko Sarajevo je već na nekoliko tema reagovalo potpuno suprotno i zadirući u unutrašnja pitanja Kine, a problem je što su ta reagovanja svaki put bila kao da su napisana u Briselu ili Vašingtonu", istakao je Budimir komentarišući najnoviji diplomatski skandal koji je uz podršku Turkovićeve izveo ambasador pri UN u Ženevi podrškom zajedničkoj izjavi pojedinih, uglavnom zapadnih zemalja o stanju ljudskih prava u Kini.

Budimir je istakao da se sarajevska, odnosno bošnjačka politika ograđuje od svega što ne dolazi iz ta dva centra, što je neodgovorno prema građanima, prije svega građanima FBiH.

"Ovaj potez može da ugrozi investicije Kine u BiH i podršku koju ta zemlja konstantno pruža BiH, a između ostalog i u borbi protiv virusa korona. Zato je veoma važno što je reagovao srpski član Predsjedništva BiH, precizirajući da to nije zvanični stav BiH, pogotovo ne stav Srba i Republike Srpske", rekao je Budimir za "Glas Srpske".

Savjetnik za spoljnu politiku srpskog člana Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić istakla je da kadar SDA, predvođen Biserom Turković, svojim potezima u kontinuitetu nanose štetu BiH.

"Male zemlje kao što je BiH moraju da imaju poseban senzibilitet kada su u pitanju interesi velikih svjetskih sila i moraju dati sve od sebe da se ne nađu u vrtlogu njihovih sukoba i trvenja. Velike sile se na kraju obično dogovore, a male trpe posljedice. Plašim se da tako ne bude i u ovom slučaju", rekla je Babićeva.

Mediji su prenijeli da je iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova poručeno da je pokušaj blaćenja Kine kroz usvajanje zajedničke izjave o stanju ljudskih prava ponovo propao.

"Pozivamo ove zemlje da se dobro pogledaju u ogledalo, duboko razmisle i preduzmu konkretne mjere za rješavanje vlastitih ozbiljnih problema", naveli su iz kineskog ministarstva, govoreći o problemu i stanju ljudskih prava u zemljama poput Kanade, SAD i Velike Britanije. 

Tagovi: