Profesor ustavnog prava iz Banjaluke

Blagojević: Na scenu će stupiti osovina OHR - Ustavni sud BiH

  • Izvor: Srna
  • 02.08.2021.08:59

Profesor ustavnog prava iz Banjaluke Milan Blagojević smatra da je sasvim izvjesno da će nakon što je Narodna skupština usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluke Valentina Incka uslijediti zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti, a potom će na scenu stupiti osovina OHR - Ustavni sud BiH.

Blagojević je naveo sada Ustavni sud BiH braniti tiraniju OHR-a o čemu svjedoči primjer iz 2000. godine kada je tadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič nametnuo tzv. zakon o državnoj graničnoj službi BiH, čime je on umjesto parlamenta BiH stvorio tu instituciju na nivou BiH, bez saglasnosti entiteta, što je nezabilježen slučaj bilo gdje u svijetu.


- U sporu za ocjenu ustavnosti tog nasilja Volfganga Petriča, koji je pokrenulo 11 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Ustavni sud BiH je donio odluku u kojoj je, vjerovali ili ne, rekao da je visoki predstavnik namećući pomenuti zakon navodno djelovao kao vlast BiH i da se ta odluka visokog predstavnika navodno mora smatrati zakonom - naveo je Blagojević u kolumni u za "Glas Srpske".


On je upozorio da je "takve neistine iznio Ustavni sud BiH, iako zna da u Ustavu BiH nigdje nije propisano da je visoki predstavnik vlast u BiH, niti je tim Ustavom, a ni bilo kojim drugim aneksom Dejtonskog sporazuma, rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN ili zaključcima onog fantomskog savjeta za primjenu mira u BiH, rečeno ijednom riječju da se odluke visokog predstavnika moraju smatrati zakonom, niti da visoki predstavnik uopšte ima pravo da donosi zakone".


Prema njegovim riječima, koliko je bilo nesuvislo i zlonamjerno ponašanje Ustavnog suda BiH u tom predmetu svjedoči i činjenica da je u toj svojoj odluci pokušao da uspostavi paralelu između dejtonske BiH i Njemačke nakon Drugog svjetskog rata.


Blagojević ukazuje da su sudije Ustavnog suda BiH u toj svojoj odluci najprije rekle, "tačnije slagale su", da je dejtonska BiH navodno slična "relevantnim primjerima mandata pod režimom Društva naroda".


- Međutim, nije suvislo nas upoređivati sa pomenutim mandatima, jer su to bile bivše kolonije nekadašnjeg Njemačkog i Osmanskog carstva, a dejtonska BiH nije, niti je bila ičija kolonija, već je međunarodnim ugovorom /Dejtonskim sporazumom/ uspostavljena kao suverena država. Ona kao takva, a ne visoki predstavnik, suvereno /u nadležnim domaćim parlamentima/ donosi zakone - naveo je Blagojević.


Napomenuo je i da je Ustavni sud BiH u toj svojoj odluci neosnovano pozivao na okupiranu Njemačku poslije Drugog svjetskog rata i da visoki predstavnik u BiH navodno može, poput okupirane Njemačke, da BiH podvrgne svom međunarodnom nadzoru, kao i da navodno i strane vlasti u BiH mogu da učestvuju u tome.

On je naglasio da je to toliko pravno i moralno neosnovano, da čovjeku staje pamet.

Između ostalog, Blagojević je ukazao da BiH Dejtonskim sporazumom niti bilo kojim drugim međunarodnim pravnim dokumentom nije okupirana i izdijeljena na okupacione zone, niti je bilo kojim pravnim izvorom ijednoj stranoj vlasti ili visokom predstavniku dato pravo da ovdje vrši vlast i donosi zakone.

Blagojević je ukazao da je Valentin Incko nedavno napravio takav kriminal, tiraniju i izopačenost pred kojima staje ljudski razum, te svojom samovoljom 23. jula 2021. godine bukvalno otvorio lov na Srbe.

On je dodao da je zato u znak protesta protiv svega toga podnio ostavku na sudijsku funkciju u Okružnom sudu u Banjaluci.

- Јer poslije svega, sve je ovdje izgubilo smisao, pa i smisao da se bude sudija u ovakvoj izopačenoj tvorevini kakva je BiH. Moja ostavka je i vid otpora prema tiraniji OHR-a - naveo je Blagojević.

Tagovi: