Miodrag Stojanović

Advokati i dalje traže izjašnjenje o zakonu koji je Incko nametnuo

  • Izvor: Srna
  • 30.09.2021.09:13

Advokat Miodrag Stojanović rekao je da advokati koji zastupaju optužene u predmetima ratnih zločina i dalje traže izjašnjenje o nametnutom "Inckovom zakonu", da li mogu u punom kapacitetu braniti optuženog.

Stojanović je naveo da su pojedina vijeća Suda BiH u slučajevima ratnih zločina u predmetima "Vlasenica", "Kotor Varoš" i "Štrpci" zauzela su stav da advokati mogu raditi u punom kapacitetu, te da u ovim predmetima nije ispunjen uslov za eventualnu krivičnu osudu advokata zbog eventualnog "negiranja genocida ili zločina protiv čovječnosti".

- Ovom prilikom nam je od ovih sudskih vijeća saopšteno da je član 22 Zakona o advokaturi nama dovoljna zaštita. Međutim, većina advokata nije zadovoljna ovakvim stavom iz prostog razloga što to ne znači ništa. Šta ukoliko Tužilaštvo BiH procijeni drugačije i podigne optužnicu protiv nekog od advokata, ili šta će se desiti ako neko drugo sudsko vijeće procijeni drugačije - upitao je Stojanović.

On je za "Glas Srpske" rekao da su te dileme i dalje prisutne i koje opravdano muče advokate, te da oni zbog svega toga i dalje traže izjašnjenje o ovom pitanju.

- Kolege advokati, među kojima sam ja, taj problem su već u više navrata iznosili, tražeći zvanično mišljenje sudskih vijeća, ali, prije svega i Tužilaštava BiH. Tražili smo i stav Advokatske komore Republike Srpske, te očekujem da se oni uskoro izjasne, a što bi bio jedan opšteprihvaćeni stav - istakao je Stojanović

On je dodao da ima informacije da je Komora već preduzela određene korake, te da je od Suda BiH tražila njihovo izjašnjenje.

- Pojedini advokati otišli su korak dalje. Oni su u predmetu "Doboj", zatražili od sudskog vijeća, kao nadležnog organa, da pokrene inicijativu kod Ustavnog suda BiH da bi bila ocijenjena ustavnost pomenutog "Inckovog zakona" - rekao je Stojanović.

On smatra da advokati ne mogu počiniti krivično djelo po ovom osnovu, ali, da, kao i većina njegovih kolega, ne želi da sebe izloži bilo kakvom nepotrebnom problemu.

Stojanović je rekao da mu nije poznato koliko je bilo podneseno krivičnih prijava nakon nametanja "Inckovog zakona", kao i da mu se niko do sada nije obraćao da ga brani po tom osnovu.

- Mislim da još niko nije ni uveden u proceduru, odnosno da je pozvan na izjašnjenje po podignutoj prijavi - rekao je Stojanović.