Republika Srpska još nema toksikološku laboratoriju

20:47, 24.03.2018.
Thumbnail

Republika Srpska još nema toksikološku laboratoriju u kojoj bi se jasno utvrdilo da li su vozači konzumirali opojne droge prilikom saobraćajne nesreće, iako je to zakonska obaveza. Vlada je prije dvije godine predvidjela 450. 000 maraka za dva uređaja koja su potrebna , ali ih nije isplatila. Željko Karan, direktor Zavoda za sudsku medicinu kaže je droga sve češći uzrok saobraćajki, što bez laboratorije ne može biti potvrđeno, pa često čujemo da razlozi nesreće nisu utvrđeni.

"Možda je uzeo Bromazepam jer se iznervirao i zaspao za volanom, pa je bilo to što je bilo. Možda se, što bi rekli, napušio marihuane ili uzeo ekstazi ili šta ja znam šta, izgubio vezu sa sopstvenim mozgom i desio se udes" slikovito objašnjava direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, Željko Karan.

Odgovor iz Ministarstva zdravlja nismo dobili. Direktor Zavoda upozorava i da bi Republika Srpska mogla da izgubi nadležnost za toksikološke analize, ako u Federaciji prvi opreme laboratoriju. Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja kaže da je takva laboratorija neophodna, jer u Republici Srpskoj imamo mnogo vozača koji konzumiraju droge.
"Na taj način bi se uspješnije borili sa ovom vrlo negativnom pojavom. Za sad, kažem, mi se borimo sa alkoholom. A kad su u pitanju droge, tu su inače potrebna mnogo veća sredstva za ove laboratorije, ali mislim da bi bilo jako korisno da Republika Srpska, odnosno nadležne insitucije koje se time bave, opreme se na ovaj način" kaže Milija Radović.

Uzorke mogu slati u Beograd, Novi Sad i Zagreb, dok ne obezbijede toksikološku laboratoriju. Zavod za sudsku medicinu obezbijedio je sve uslove da se ona i opremi.