Renovirane dobojske pravosudne institucije

20:31, 12.09.2017.
Thumbnail

Crvena vrpca, zajednička fotografija i poruka da rekonstruisani objekat kao takav neće donijeti vladavinu prava. Ipak renoviranjem dobojskog tužilaštva, osnovnog, Okružnog i Privrednog suda stvoreniu su uslovi za njihov efikasniji rad.

Tri godine nakon poplave i godinu od početka radova sve prostorije su u funkciji. Prvi put tužilaštvo ima i neke nove, a obećavaju i bolju saradnju sa medijima.

"Napravljena nam je nova prostorija za prepoznavanje lica, imamo opremu koju su nam takođe donirali iz međunarodne zajendice opremu za maloljetnike i tonsko i audio snimanje, dobili smo i psihologa. Sticajem okolnosti mi nemamo portparola, ali u narednom periodu je za očekivati jednu pres konferenciju mene kao glavnog tužioca" rekla je Željka Radović, glavni tužilac Okružnog tužilaštva Doboj.

Radove je finasirala Evropska unija, sa oko milion i po maraka. Da pogledaju urađeno stigli su poznata lica BiH pravosuđa. Njihovo prisustvo pokazuje važnost postojanja dobrih uslova rada, ali šef misije EU u BIH iskoristio je priliku da im pošalje i poruku u svjetlu međusobnih sukoba.

"Ja mogu samo naglasiti važnost koju svaka od ovih institucija igra u kontekstu vladavine prava i ostavrivanja pravde bilo da je to provođenje istraga ili durge aktivnosti i mislim da svi imaju u vidu koja je njihova uloga u ostvarivanju pravde", kaže Lars Gunar Vigemark, šef delegacije EU u BiH.

Prvi čovjek Visokog sudskog i tužilačkog savjeta sukobe sa kolegama nije komentarisao. Danas je odgovarao samo na pitanja o pravosudnim institucijama u Doboju. Objašnjava da uništavanje dokaza i arhive u poplavi, nije ugrozilo nijednu istragu.

„VSTS BiH je još davno usposatavio sistem IKT tzv. CMS sistem upravljanja predmetima gdje su svi predmeti pohranjeni u elekronskoj arhivi tako da smo i nakon uništavanja manuelnih upisnika manuelnih papira uspjeli da to ništa ne bude izgubljeno“, rekao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS BiH.

Priče da su tokom poplave nestali škakljivi predmeti i važni dokazi iz dobojskog pravosuđa su,uvjeravaju samo spekulacije. Uprkos teškim uslovima radili su kažu, kako građani, zbog kojih postoje, ne bi trpili. Čak su i na ročišta, prepričavaju ,u pauzi čišćenja, odlazil u gumenim čizma.