Rekordna pokrivenost uvoza izvozom u RS

11:24, 24.11.2017.
Thumbnail

Pokrivenost uvoza izvozom dostigla je rekordni nivo u Republici Srpskoj i od januara do oktobra ove godine iznosila je 71,4 odsto.

Prema zadnjem izvještaju Republičkog zavoda za statistiku, pokrivenost je bila najveća na početku godine - u januaru, kada je iznosila 92,3, a najmanja u aprilu i junu sa po 61 odsto.

U periodu januar-oktobar ove godine izvoz je povećan za 21,9 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Pokazatelji o spoljnotrgovinskoj razmjeni, odnosno bržem rastu izvoza od uvoza, ove godine su ohrabrujući. Veoma je važno za našu privredu da se ovi trendovi nastave do kraja godine, ali i u narednoj", rekao je portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Na ove pozitivne pokazatelje najviše utiče izvoz drvoprerade i prehrambene industrije.

"Da bismo i u narednom periodu napravili još bolje rezultate i da bi naš izvoz stigao vrijednost uvoza, veoma je važno da se realizuju mjere koje smo uputili Vladi, a koje se odnose na rasterećenje privrede i unapređenje uslova poslovanja u Republici Srpskoj, kako bi naše kompanije bile što konkurentnije na domaćem, ali i na inostranom tržištu. U pojedinim sektorima postoji zainteresovanost stranih kompanija za saradnju s našima", istakao je Blagojević.

Prema njegovom mišljenju, problem su uslovi poslovanja i nedostatak odgovarajuće kvalifikovane i kvalitetne radne snage kod nas, koju prati sve veći broj ljudi koji odlaze iz Republike Srpske i BiH, što dovodi u pitanje sklapanje tih ugovora, prenose "Nezavisne novine".

Obim robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom u periodu januar-oktobar ove godine iznosio je 6.844.741 KM, od čega se na izvoz odnosilo 2.852.088 KM, a na uvoz 3.992.653 KM.

Ekonomski analitičar Predrag Duduković istakao je da je veći priliv deviza uvijek dobro došao.

"Veći priliv, a manji odliv deviza znači da će privreda bolje da radi. Međutim, tu ima problema kao što je činjenica da je uvoz u onim skupljim i luksuznijim stavkama opao, i to ne zato što ih mi proizvodimo, nego zbog pada kupovne moći građana, i na to treba obratiti pažnju", dodao je Duduković.

Prema njegovom mišljenju, izvoz treba dodatno jačati kada je riječ o energiji, drvnoj i metalskoj industriji.

"Pogotovo kada je u pitanju metalska industrija, jer imamo dobre stručnjake, a izuzetno je tražena u svijetu. Kada je riječ o drvnoj indistriji, nikako ne treba izvoziti građu, nego gotov proizvod, koji ima puno veću cijenu", istakao je Duduković.

(Srna)