Reakcije na posjetu Erdogana Sarajevu - šta znače dignuta četiri prsta?

20:14, 21.05.2018.
Thumbnail

Sve što je juče Redžep Tajip Erdogan izgovorio ili uradio u Zetri,  danas se dobro analiziralo.

Analitičarima nije promaklo ni to na koji je način  turski predsjednik pozdravljao masu, pa su njegova četiri prsta povezali sa pozdravom Muslimanskog bratstva, koji u mnogim dražavama važi za terorističku organizaciju. Sa istim pozdravom Bakir Izetbegović se slikao i to u Predsjedništvu BiH, sa pripadnicima “ Muslimanskog bratstva “ odmah nakon dobijanja drugog mandata.

“Erdogan je uspio da uradi ono zbog čega je došao, a to je da pošalje poruke onom dijelu populacije Turske koja obitava i živi u zapadnim državama i da na neki način  sebi obezbjedi podršku , nužnu na predstojećim izborima“, rekao je politički analitičar Adnan Huskić.

Da je posjeta bila visokog rizika potvrđuje i činjenica da je granična policija BiH, uoči posjete uhapsila tri turska državljanina sa lažnim pasošima. Svijetski mediji, ipak su se danas bavili analizom jučerašnjih Erdoganovih poruka, pogotovo zemljama EU koje su zabranile održavanje Erdoganovog mitinga u svojim zemljama.Ni stranim medijima nije promaklo da se Erdogan i Izetbegović nazivaju braćom. Upravo takav odnos za mnoge BH političare koji se ne slažu sa politikom koju vodi lider SDA je poruka da juče nije održan samo Erdoganov miting, već i porodice Izetbegović.

“Očigledno da je i ovaj skup podrška porodici Izetbegović i da je to u predizbornoj funkciji. Svi koriste BiH i ljude koji žive u BiH i za svoje svrhe“, izjavio je Damir Bećirović, šef Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Prva dama SDA, za mnoge je iskoristila jučerašnju posjetu kako bi sebe najbolje ispromovisala. Sa suprugom Reždepa Tajipa Erdogana otvorila je Kliniku za hematologiju na Koševu i to samo šest dana prije Kongresa SDA gdje će se glasati za stranačkog kandidata za člana Predsjedništva BiH, na čijoj listi je i ime Sebije Iztebegović.

Da li će Erdoganova posjeta imati uticaja na unutarstranački izbor u SDA ostaje da se vidi 26.maja. Ono što zanima građane BiH da li će Bosna i Hercegovina imati posljednice, poslije jučerašnje posjete, jer poruke koje su se čule ovdje u Zetri, nisu proevrospke.