Razmotren prijedlog Zakona o Fondu solidarnosti

23:02, 17.10.2017.
Thumbnail

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmotrili su večeras Prijedlog zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, čiji je predlagač predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Ovim zakonom trebalo bi da se omoguće dijagnostika i liječenje oboljele djece u stranim zemljama u kojima djeluju zdravstvene ustanove u kojima je to moguće.

Odredbe ovog zakona odnose se na djecu, koja su osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Srpske, a kojoj nije moguće pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, kao ni u u drugim zdravstvenim ustanovama sa kojima FZO ima potpisan ugovor.

Zakonom se uređuje osnivanje, status, djelatnost i organizacija posebnog fonda solidarnosti za finansijsku podršku u cilju dijagnostike i liječenja oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Siniša Karan je obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona naveo da se ovim aktom definiše način prikupljanja sredstava.

"Posebno određujući sredstva budžeta Srpske u iznosu od 0,025 odsto ostvarenih poreskih i neporeskih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini, umanjenih za iznos doprinosa za socijalno osiguranje, posebnog doprinosa za solidarnost u iznosu od 0,25 odsto od neto plate zaposlenog lica u Srpskoj, budžeta opština i gradova u iznosu od 0,025 odsto ostvarenih poreskih i neporeskih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini, donacija privrednih društava, preduzetnika i pojedinaca, te ostalih sredstava", rekao je Karan.

Poslanik SP Zdenka Gojković kaže da je do sada dijagnostifikovano 130 rijetkih bolesti u svijetu, ocijenivši da je odlična inicijativa predsjednika Srpske Milorada Dodika za donošenje navedenog zakona.

"Važno je što će se moći pružiti adekvatna zdravstvena zaštita za djecu. Usvajanjem ovog zakona biće poboljšana situacija u zdravstvenom sistemu", rekla je Gojkovićeva.

Poslanici su prethodno razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o privrednim društvima, po hitnom postupku.

(Srna)