Razgraničenje Crne Gore i Kosova: Haradinaj hoće arbitražu!

09:12, 08.11.2017.
Thumbnail

Pitanje demarkacije granične linije Crne Gore i srpske pokrajine Kosovo za zvaničnu Podgoricu je završena priča, uprkos tome što premijer prištinske vlade Ramuš Haradinaj smatra da kao jedino rješenje ostaje međunarodna arbitraža. On je poslije susreta sa ministrom trgovine i turizma Bajramom Hasanijem izjavio da u parlamentu Kosova nema skupštinske većine da se usvoji sadašnji prijedlog sporazuma, kojem se lično suprotstavlja.

"Novoformirana komisija o demarkaciji nastavlja rad, i do kraja godine biće novih vijesti oko liberalizacije viza", rekao je Haradinaj, dodajući da su demarkacija granične linije i uspjeh u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala dva preostala uslova od čijeg ispunjavanja zavisi mogućnost kretanja građana Kosova bez viza u zemljama šengen-zone.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović saopštio je da se Crna Gora na ovo pitanje više neće vraćati.

"Riječ je o staroj granici unutar Jugoslavije koja nikada nije dovođena u pitanje i koju su, ne jedna nego čak dvije međunarodne komisije potvrdile, a crnogorski i kosovski zvaničnici u atmosferi međusobnog razumijevanja i dobroj vjeri prema međunarodnim sporazumima potpisali sporazum o tome u Beču 2015. godine", kazao je juče Darmanović.

"Mi smo ratifikovali međunarodni sporazum koji je imao podršku sa strane", naveo je.

Bečki sporazum potpisali su tadašnji predsjednici vlada, Igor Lukšić i Hašim Tači. Crta koju su oni povukli (administrativna granica dužine 79 km) za Haradinaja je ostala neprihvatljiva, jer je, kako tvrde, Kosovo ostalo bez 8.229 hektara. Uz to, po njihovim "mjerenjima", Crna Gora je "ušla" 40 kilometara na teritoriju KiM, što se "mora korigovati". Crnogorska opozicija ne krije ogorčenje zbog "pasivnog odnosa vlasti u Podgorici" prema ovom pitanju, koji koliko već sutra može postati problem. Nebojša Medojević, jedan od lidera DF, pozvao je Vladu Duška Markovića da povuče priznanje Kosova i na taj način zaštiti minimum nacionalnih interesa i dignitet Crne Gore.
AMBASADOR

"Poštp Kosovo ne priznaje suverenost i teritorijalni integritet naše države, Vlada Crne Gore morala bi da povuče svog ambasadora u Prištini, a ambasadora Kosova u Podgorici proglasi "personom non grata"", kaže Medojević.

"Imajući u vidu da je ova Vlada Crne Gore marionetska, anticrnogorska i izdajnička, ona mora da prihvati ovakva poniženja i da, kao nikad u istoriji, obruka državu Crnu Goru.

(Novosti)