Ratko Savić je novi vođa studenata RS

  • 20.05.2017.13:23

Na konstitutivnoj sjednici Unije studenata Republike Srpske izabrano je novo rukovodstvo te organizacije, te predstavljen izvještaj o dosadašnjem radu.

Izborna skupština Unije studenata Republike Srpske je na današnjoj sjednici u Banjaluci za novog predsjednika ove organizacije izabrala studenta Pravnog Fakulteta u Banjaluci Ratka Savića.

Za potpredsjednika Unije studenata izabran je dosadašnji predsjednik Milan Milišić, a za generalnog sekretara ove organizacije izabran Predrag Govedarica.

Бањалука - конститутивна сједница Уније студената

Novoizabrani predsjednik Unije studenata Ratko Savić je rekao je da će u narednom periodu raditi na tome da student bude u centru obrazovnog procesa, ali i u djelovanju studentskih organizacija.

"Radićemo na unapređenju kvaliteta obrazovanja što je ključ za opstanak visokog obrazovanja, studentskog života i Republike Srpske. Trudićemo se da animiramo što više studenata da se uključe u naše projekte i aktivnosti", poručio je Savić.

Kada je riječ o studentskom standardu, Savić je rekao da je niz stvari završen u pogledu radova na studentskim domovima u Banjaluci, u Palama i Foči, a sada je na redu rekonstrukcija prvog i drugog studentskog paviljona u gradu na Vrbasu.

"Renoviraju se već određeni spratovi i nadamo se da ćemo sa rukovodstvom Studentskog doma u Banjaluci i Vladom Srpske uspješno realizovati i to. Treba raditi i na tome da mnogi fakulteti u Srpskoj dobiju svoje objekte", rekao je Savić.

On je dodao da će raditi i na autonomiji studentskih organizacija i podsjetio da u Srpskoj ima oko 40.000 studenata.

Bivši predsjednik Unije studenata Republike Srpske Milan Milišić je rekao da Unija već nekoliko godina održava jedinstvo studenata u Srpskoj i zajedno sa resornim ministarstvom, Vladom i predsjednikom Republike, kreira nove ideje i rješava postojeće probleme.

Konstitutivnoj sjednici u prostorijama Rektorata Univerziteta u Banjaluci prisustvovao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, koji je čestitao izabranom rukovodstvu i izrazio nadu da će predstavnici Unije u narednom nastaviti uspješnu saradnju sa resornim ministarstvom u interesu studenata i studentskih organizacija.

Бањалука - Малешевић - Унија студената

"To se prvenstveno odnosi na izradu novog Zakona o visokom obrazovanju i nadamo se da ćemo one članove zakona na koje je bilo najviše primjedbi, uspjeti da usaglasimo kako bi ovaj akt u septembru ili oktobru bio usvojen i u primjeni", rekao je Srni Malešević.

On je dodao da će na prvom mjestu biti kvalitet studiranja i uvođenje praktične nastave na svim programima.

Malešević je istakao da je Ministarstvo u saradnji sa studentskim organizacijama napravilo pozitivne pomake kada je riječ o uslovima studiranja u Srpskoj, te da će se na tom planu raditi i u narednom periodu.

Konstitutivnoj sjednici Unije prisustvovali su i predstavnici kabineta predsjednika Republike Srpske.

(Srna)