Ramljak potvrdio: Okončana kriza Agrokora u BiH!

20:12, 13.09.2017.
Thumbnail

Poslovanje Agrokora u BiH od sada će biti stabilno, obećavaju hrvatski predstavnici te kompanije. Četvrti presjek stanja koji je urađen danas u Sarajevu pokazuje da je stanje najbolje od početka krize. Povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor Ante Ramljak podvukao je crtu i saopštio da je u Velpromu bez posla ostalo 129 radnika, dok je 26 premješteno u Konzum i Merkator.

"Vodili smo računa da ti ljudi budu zbrinuti sa otpremninama koji su više od zakonskih minimum, tako da ni ti zaposlenici nisu iskazivali svoje nezadovoljstvo, prema tome, tako ćemo ako dođe i do potreba, a mislim da neće i za dalje voditi računa da svi zaposleni budu zbrinuti više od zakonskog minimuma", rekao je Ante Ramljak, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović tvrdi da je današnja analiza pokazala da bi Merkator mogao preuzeti 83 Konzumove radnje do kraja septembra, a onda bi Konzum trebao da završi dokapitalizaciju Leda i Sarajevskog kiseljaka.

"Ovom dokapitalizacijom Ledo i Sarajevski kiseljak postaju vlasnici Konzuma u BiH, dobili smo uvjerenja da ova dokapitalizacija neće uticati na buduće poslovanje ove dvije važne kompanije", kaže Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Danas je prvi put tačno preciziran i dug prema domaćim dobavljačima. Konzum im duguje 58 miliona maraka, a preuzeće i Velpromov dug od sedam miliona. Direktor Konzuma ne sumnja da će faliti para.

"Uzmite u obzir da Konzum radi 55 miliona prometa svaki mjesec, mi smo velika kompanija koja obrće 800 miliona", ističe Tomislav Bagić, direktor Konzuma u BiH.

Iz Agrokora najavljuju i finansijsku injekciju od 30 miliona maraka koje će uskoro poslati u BiH. Ostala dugovanja, uz dogovor sa dobavljačima isplaćivaće se u ratama, na tri i četiri godine.