Rajner Hes: Moj djed je bio koljač, a njegovi poštovaoci su moroni

13:11, 02.05.2018.
Thumbnail

"Kada pogledam svijet danas, sa žaljenjem mogu da konstatujem da ništa nismo naučili iz prošlosti i da je krajnje vrijeme za djelovanje, jer ultradesničarske snage jačaju širom Evrope", kaže u ekskluzivnom razgovoru za Danas Rajner Hes, unuk ozloglašenog komandanta Aušvica Rudolfa Hesa, odgovornog za masovno ubistvo oko 2,5 miliona logoraša.

"Za današnje neonaciste i desničare, poštovaoce lika i djela mog dede, mogu samo da kažem da su moroni. Kako drugačije nazvati obožavaoce jednog koljača", kaže Hes.

Rajner je suprotnost od onoga što je njegov deda bio i danas je jedan od vodećih boraca za pravdu za žrtve Drugog svjetskog rata. O njegovoj nesvakidašnjoj životnoj priči snimljen je dokumentarni film Enkel. Porodica Hes je od Rajnera dugo krila ko mu je deda. Saznao je tek kada je postao tinejdžer. Nije mogao da se pomiri sa tim, kao ni sa činjenicom da su njegovi najbliži negirali Holokaust i zastupali ideologiju nacionalsocijalizma. Sa 15 godina je pobjegao od kuće, noseći teret krivice na plećima. Toliko snažan da je u 39. godini doživio srčani udar i pao u komu. Nakon toga počeo je da se bavi istraživanjem nacističkih zločina. Na čelu je organizacije „Footsteps team“ koja okuplja nacističke potomke koji su se suočili sa zločinima predaka. Politički se aktivira kad god je potrebno umanjiti uticaj nacionalističkih partija a aktivan je i u kontaktima s preživjelim logorašima. Sa svojom porodicom nije u kontaktu, jer ga smatraju izdajnikom.

Eva Mozes Kor je preživjela logorašica iz Aušvica, žrtva Mengeleovih eksperimenata. Upoznala je Rajnera Hesa, zbližili su se, i na kraju je Eva simbolično usvojila Rajnera. Savjetovala mu je da oprosti, kao što je ona to učinila.

"To simbolično usvajanje pokazalo je da žrtva i dželat mogu postati prijatelji i sagraditi mostove između naroda. Pronašli smo način da prevaziđemo istorijsku prepreku, koju mnogi nisu uspjeli. Preispitivanje i razmišljanje u pravom smjeru je bilo uspješno. Obje strane moraju biti spremne na razgovor kako bi se razumjele i kako bi došlo do procesa iscjeljenja. Eva je divna, nevjerovatna dama koja je takođe morala da se bori sa stavovima drugih. Oproštaj je teška, prejaka riječ. Zato ima moje puno poštovanje za ono što je učinila. Ona živi ono što propovijeda, kao i ja. Ja ne mogu da oprostim mom dedi, mojoj babi ali ni mom ocu. Nije bilo pošteno sa njihove strane da nam prenesu teret krivice i ostave nas da živimo sa njim. Kao otac, imaš obavezu prema djeci, a ona se odnosi i na ovakve stvari. Pritisak porodice, laži i negiranje činjenica, nisu mi donijeli ništa dobro. Istina je samo jedna. Varvarska, neljudska djela počinjena u ime režima, praćena zasljepljujućom mržnjom, predstavljaju nešto što nikada neću razumjeti. Izgovor mog dede „zapovijest je zapovijest“, kako bi opravdao svoje postupke, jednostavno ne prolazi", kaže Rajner Hes i dodaje da je njegov deda bio beskompromisni, nečovječni agent kome nije bilo teško da počini ubistvo, odnosno masovna ubistva.

Što se tiče poštovalaca njegovog dede, Hes kaže da su svi oni moroni jer obožavaju takvog koljača. Jedini način da im se stane na put su, vjeruje, primjereni edukativni programi koje bi morala da ustanovi država.

(Danas)