Rajilić: Smrt beba dokaz kako svjetski moćnici uništavaju jedan narod

15:36, 21.05.2018.
Thumbnail

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić istakla je da je stradanje 12 banjalučkih beba, koje su 1992. godine umrle usljed nedostatka kiseonika, dokaz kako svjetski moćnici mogu da uništavaju budućnost jednog naroda.

Rajilićeva je ocijenila da je to težak zločin koji ne smije da se ponovi i za koji još niko od svjetskih moćnika nije odgovarao.

"Ovaj zločin je dokaz kako svjetski moćnici mogu da uništavaju budućnost jednog naroda. Kada uništavaju djecu, to onda znači da su namjeravali da unište cjelokupan srpski narod", rekla je Rajilićeva, povodom obilježavanja 26 godina od smrti prve bebe u bolnici u Banjaluci.

Ona je naglasila da je neshvatljivo da su i nakon takvih zlodjela "Srbi ponovo krivi za sve, krivi su i što su živi, dok, s druge strane, od svjetskih moćnika niko nije odgovarao za ovaj i mnoge druge zločine nad srpskim narodom".

U Banjaluci je 22. maja 1992. godine, kada je umrla prva beba od njih 12, počela agonija novorođene djece u Kliničkom centru Banjaluka, jer nisu imali kiseonik za život zbog odluke Savjeta bezbjednosti UN o uvođenju zone zabrane letova.

Godišnjica stradanja 12 banjalučkih beba biće obilježena sutra parastosom i polaganjem cvijeća na Novom groblju i u centru Banjaluke.

Povodom 26 godina od velike tragedije za srpski narod, Gradska organizacija zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Banjaluka rekonstruisala je spomen-obilježje "Život" podignuto u znak sjećanja na 12 zvjezdica.

(Srna)