Radojičić staje u kraj buci, kazne i do 10.000 KM

13:27, 22.10.2017.
Thumbnail

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić odlučio je stati u kraj pretjeranoj buci iz ugostiteljskih objekata i koncerata na otvorenom. Odluka pred odbornicima 30. je oktobra.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić predložio je gradskom parlamentu odluku kojim bi se trebalo stati u kraj pretjeranoj buci iz ugostiteteljskih objekata i koncerata na otvorenom, u nastojanju da se uvede red u ovu oblast.

Prema odluci, koja će se pred odbornicima naći na sjednici od 30. oktobra, predložene su rigorozne kazne, za sve koje budu kršili novi gradski propis kojim je precizno definisan opseg buke i propisana jasna pravila za ugostitelje i organizatore javnih skupova.

Odluka se odnosi na organizatore svih javnih manifestacija, kao i na ugostiteljske objekte. Po odluci, najveća dozvoljena buka u blizini izvora zvuka može biti u opsegu od 40 do 60 decibela.

Istovremeno, odlukom je propisano da organizator manifestacije mora osigurati mjerenje buke, ali i ugraditi ograničivače nivoa buke. Svi koji prekrše neke od odredbe odluke, suočiće se sa kaznama u rasponu od 1.000 do 10.000 KM.
"Imajući u vidu brojne pritužbe građana na remećenje mira na javnim manifestacijama i izvođenju muzike uživo, ali i nemogućnosti vršenja komunalno – inspekcijskog nadzora od strane komunalne policije i ekološkle inspekcije, Grad je obavezan da uredi ovu problematiku, zbog čega je Skupštini i predložena ova odluka", rekao je Radojičić.

U obrazloženju odluke, naime, stoji da su gradskim vlasti do sada praktično bile „vezane ruke“ da reaguju na prekomjernu buku u ovim slučajevima iz razloga što u Republici Srpskoj ne postoji podzakonski akt koji reguliše ovu oblast, saopšteno je iz Gradske uprave.

Naime, Zakonom o zaštiti životne sredine propisano je da se zaštita od buke uređuje posebnim propisom, ali tim aktom nije propisana nadležnost Ministarstva zdravlja za donošenje posebnog propisa kojim se reguliše ova oblast niti je navedeno koji organ je nadležan da to uradi.

(Mondo.ba)