Radnici Željeznica RS dobili presude na više od milion maraka

  • 10.11.2017.20:44

Grupa željezničara, njih 263 dobilo je Željeznice RS na sudu. Još čekaju presudu crno na bijelo, ali izračunali su da je njihovih više od 1.200.000 maraka, bez kamata i sudskih troškova.

"Dobijeni su regresi od 2011. do 2015. i razlika toplog obroka, od 2012. do 2015.godine. Sve ulazi u tu tužbu. Otprilike po našoj procijeni, bez kamata, to je oko 4000 i nešto po čovjeku. Firma mi duguje, znači bez kamata oko 7.500 maraka, na osnovu tih razlika, regresa i ostalog. E sad, zavisi kamate se obračunavaju na dan isplate", rekao je predsjednik Samostalnog sindikata ŽRS Zlatko Marin.

vlcsnap-2017-11-10-20h40m45s147

Njihova tužba pet godina čekala je u ladici, ali konačno smo dobili ono što nam pripada, kažu radnici. U Upravi Željeznica, čini se, nisu se mnogo potresli. Generalni direktor Dragan Savanović, danas nije imao vremena da nam kaže kako i od kojih para će isplatiti potraživnaja radnika.

"Dnevni raspored gospodina Savanovića za danas je zaista pun zakazanih sastanaka i obaveza i nije moguće ubaciti Vas u prethodno planiran raspored. Uzimajući u obzir da je i Vaša tema sporovozna možemo se dogovoriti da neophodne informacije dobijete u toku naredne nedjelje".

Ništa rječitiji nisu bili ni u resornom ministarstvu. Zbog zajedničke sjednice Vlada Srpske i Srbije, ministar Neđo Trninić je bio u Beogradu. Iz ministarstva pišu da će sve zaostale obaveze prema radnicima biti izmirene iz sredstava koja će, u sklopu restrukturiranja, biti obezbijeđena iz kredita Svjetske banke. Radnici ne staju, tužili su i za nespalćene tople obroke i regres za prošlu godinu.