Radnici Mitala i pješke u Banjaluku, damperi zaustavljeni u Omarskoj!

19:48, 17.05.2017.
Thumbnail

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je večeras da je odlukom Narodne skupštine da ne podrži prodaju Ljubije oštećena Republika i da će u periodu koji dolazi to uvidjeti svi koji danas nisu glasali za prijedlog Vlade.

"Od naknadne pameti nećemo imati mnogo koristi. Biće zanimljivo analizirati u narednom periodu ko je i kako je glasao, i ko je glasao za interese Arselor Mitala, a ne Srpske u rudniku Ljubija", poručuje Dodik.

A na odluku o prodaji Ljubije čekalo se i u parku "Mladen Stojanović". Tamo su se okupili radnici Mitala koji su rano jutros krenuli iz Omarske. Neki autobusima, neki pješke, a kod Petog neplana parkirali su i dampere.

Vijest da je prodaja Ljubije pala u Narodnoj skupštini među rudarima je dočekana sa oduševljenjem. U park su odmah stigle i njihove kolege koji su svojiu bitku vodili ispred Narodne skupštine, ali i poslanici DNS-a Darko Banjac i Duško Ivić. Oduševljenje nije krio poslovođa Mitala Milan Đaković, koji je zajedno sa radnicima klicao direktoru Mladenu Jelači.

"Kratko i jasno, u ime mojih sestara rudarki i braće rudara, mislim da je razum prevladao. Ovo je na dobrobit RS i našeg grada", rekao je Milan Đaković, poslovođa u rudniku Omarska.

A borba je počela od ranog jutra, u krugu rudnika Omarska, gdje je vladalo opsadno stanje. Rudari su zaustavili proizvodnju i krenuli da spriječe prodaju Ljubije Izraelcima.

Pošto im je policija ranije zabranila da blokiraju Prijedorsku petlju, pokušali su blokadu magistralnog puta Banjaluka - Prijedor. Taktiku su više puta mijenjali, a na kraju je jedna grupa krenula pješke, druga autobusima, a treća damperima. Pokušaj da ih parkiraju na putu i zaustave saobraćaj spriječila je policija.

Kako je blokada kod Petog neplana neplanirano propala, nekoliko rudara put Skupštine zaputili su se pješke. Među njima je bio i Mirko Stupar, koji je krenuo s namjerom da se solidariše sa sindikalnim liderima, koji od juče štrajkuju glađu.

"Odlučio sam da krenem pješke, da pružim podršku kolegama koji se nalaze ispred Skupštine, pošto nisam bio u prilici da štrajkujem sa njima glađu. Ovo je neki dokaz da pokušam i ja sa njima da popravim ovu situaciju", kaže Mirko Stupar, radnik Arselor Mitala.

Dok su rudari pješačili, stigla je vijest da okupljanje pred Narodnom skupštinom nije dozvoljeno i da se neće moći pridružiti kolegama koji štrajkuju glađu. Usmjereni su u park "Mladen Stojanović", gdje je prethodnica stigla autobusima, a dan su na kraju proveli u policijskom okruženju.

Iako je iza Skupštine specijalna policija spremila "odbor za doček", radnici Mitala nisu se pomakli iz parka. Većina ih je, kaže, došla da mirno protestuje, jer strahuju za radna mjesta.

"Normalno da se plašimo. Plašimo se i zato smo ovdje. Strah nas je za naše porodice, a strah nas je i za naš grad Prijedor", kaže jedan od radnika Mitala.

"Otkud stotine radnika u Banjaluci, kada u RŽR ima samo 10 zaposlenih", pita se predsjednik Republike. On kaže da Vlada RS gleda interes države i kako da pokrene mrtvo preduzeće RŽR, a to se, uvjerava, ne tiče radnika Mitala.

"Dakle, ovi koji štrajkuju ovdje glađu, nisu radnici RŽR-a, nego su radnici nekog drugog preduzeća. Ja poštujem njihovo pravo da se opredijele i protestuju kako hoće, ali isto tako mora da se razumije da parlament mora da radi u neutralnim uslovima", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Ispred Narodne skupštine štrajkači glađu čekali su ishod glasanja. Pokušali su da uđu, ali im obezbjeđenje to nije dozvolilo. Obišao ih je samo predsjednik DNS-a Marko Pavić, koji je, čini se, rudarima jedina uzdanica.

"Istrajte u borbi", poručio im je Marko Pavić.

U borbi su istrajavali i radnici u parku, a sve je pod kontorlom držao poslovođa Milan Đaković. Radnike je dobar dio dana sakupljao po okolnim kafanama, jer je skupštinska rasprava trajala satima.