Radnici Banje Dvorovi obustavili rad zbog sedam neisplaćenih plata

14:07, 11.09.2017.
Thumbnail

Radnici Banje Dvorovi u Bijeljini potpuno su danas obustavili rad zahtijevajući od rukovodstva isplatu tri plate iz ove i četiri plate iz prošle godine.

Predsjednik Sindikata Banje Zoran Ostojić rekao je da su radnici odradili sezonu, ispoštovali pacijente i dali šansu novom rukovodstvu, ali da poslodavac od najave potpune obustave rada 31. avgusta nije ni pokušao da se dogovori sa sindikalcima o minimalnom procesu rada.

"LJetna sezona je bila uspješna, ali plata nema i 51 radnik Banje nama više novca ni da dođe na posao, a najteže je ljudima slati djecu u školu gladnu i bez knjiga", izjavio je Ostojić novinarima.

Prema njegovim riječima, novo rukovodstvo nije plaćalo ni rate reprograma dugova iz prethodnih godina zbog čega je račun Banje Dvorovi u avgustu blokiran.

Sindikat i radnici Banje kritikovali su praksu političkog postavljanja direktora i anemičnost lokalne zajednice za koju tvrde da im je otela kapital 2007. godine, zbog čega je podnesena i tužba.

Radnici ističu da žele da rade i da Banja Dvorovi opstane, ali ne mogu više da rade bez plata koje su ionako 400 KM za terapeuta sa srednjom stručnom spremom i 500 KM za radnike sa višom stručnom spremom, što je nedovoljno za preživljavanje i kada se redovno isplaćuju.

Direktor Banje Dvorovi Petar Vidaković rekao je prošle sedmice novinarima da je pripremljen novac za isplatu junske i julske plate, sa doprinosima, ali da nije isplaćen jer je Poreska uprava Republike Srpske blokirala račun Banje.

On je dodao da očekuje da će tokom ove sedmice račun firme biti odblokiran i plate radnicima isplaćene.

Radnici Banje Dvorovi, čiji je osnivač Grad Bijeljina, i proljetos su obustavljali rad zbog neisplaćenih plata.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je tada da je Gradska uprava svake godine pomagala Banju Dvorove, te istakao da je preregistracija javne ustanove u akcionarsko društvo radi pronalaska strateškog partnera za dokapitalizaciju jedini izlaz iz problema.

(Srna)