Radmanović: Strance isključiti iz procesa izmjena Izbornog zakona

13:11, 08.05.2018.
Thumbnail

Delegat SNSD-a u Domu naroda BiH Nebojša Radmanović danas je na konferenciji za novinare kazao da je SNSD podržavao izmjene izbornog zakona koje se odnose na ravnopravnost svih naroda u BiH, ali i po pitanju modernizacije izbornog procesa.

"Datum kada se raspisuju izbori je važan u svim demokratskim zemljama, a procjenjujem da je u BiH još važnija situacija. Svjesni ste da se u posljednjih nekoliko mjeseci stvorila turbulentna politička klima u čitavoj BiH povodom izmjena izbornog zakona. Vijeće ministara nije obratilo opažnju na izborni zakon, na brojna ukazivanja poslanika, građana i novinara da ima potreba za izmjene Izbornog zakona", kazao je Radmanović.

Radmanović ocjenjuje da je takav nerad, ne samo u toj oblasti, Vijeća ministara doprinio da određen broj poslanika pokrene inicijativu za izmjenu izbornog zakona po dva osnova - po osnovu implementacije odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na ravnopravnost naroda u BiH, a drugo po pitanju modernizacije izbornog procesa.

"SNSD stoji na pozicijama ravnopravnosti naroda, građana i entiteta u BiH i zato smo podržavali one da izmjenama Izbornog zakona obezbjede ravnopravnost svih građana u BiH. To je stvorilo ozbiljne tenzije da su se pojavila dva izborna zakona i na kraju niti jedan nije usvojen. Izbori su raspisani, a ne znamo kako ćemo konstituisati Dom naroda u FBiH, samim tim i Dom naroda BiH", rekao je Radmanović.

On je izrazio žaljenje jer su se u proces izmjena Izbornog zakona uključili strani ambasadori

"Problem je jer su se uključili stranci u domaći izborni proces, a drugo jer se razgovor vodio isključivo u Sarajevu bez srpskih predstavnika. SNSD je uvijek ukazivao da su Srbi ravnopravan narod u FBiH, kao što je ovdje u RS posvećivao konstitutivnosti svih naroda. Ambasadori SAD i EU su pristali da se razgovora o popunjavanju Doma naroda FBiH i Doma naroda Parlamenta BiH bez Srba. To je nedopustivo i na tome ćemo stalno insistirati."

Radmanović je poručio svim političkim akterima da smire tenzije i da se puste građane da izaberu one za koje misle da su najbolji.

"Strance treba isključiti iz ovog procesa, oni nisu ni dobronamjerni", mišljenja je delegat SNSD-a u Domu naroda BiH.

(Kliks)