Putin zabranjuje uvoz pomfrita iz Amerike

14:20, 16.05.2018.
Thumbnail

Rusi možda više neće moći da jedu uvezeni pomfrit jer njihov predsjednik Vladimir Putin razmišlja o tome da zabrani uvoz pomfrita iz SAD i drugih zapadnih zemalja u bijesnom odgovoru na sankcije koje te zemlje uvele protiv Moskve.

Rusija je uvezla 94 odsto pomfrita 2017. godine, ali je počela da kupuje neophodnu opremu za proizvodnju na lokalnom nivou, izjavio je ruski predsjednik Nacionalne unije za hortikulturu Sergej Korolev.

Nova oprema omogući će proizvodnju od 110.000 tona godišnje, navodi on.

- Uvođenje ograničenja na snabdjevanje uvoza smrznutog pomfrita, prema Uniji, ne samo da će podržati domaće poljoprivredne proizvođače koji se bave proizvodnjom sirovog krompira, već će doprinjeti očuvanju radnih mjesta kod novoosnovanih preduzeća za preradu i poveća će sigurnost i kvalitet proizvoda - rekao je Korolev.

Prva fabrika za proizvodnju pomfrita otvorena je u aprilu. Očekuje se da će domaća proizvodnja zamijeniti uvezeni pomfrit i u potpunosti zadovoljiti potrebe zemlje.

Rusija odlučuje kako da odgovori na nove američke sankcije uvedene u aprilu. Uvoz ljekova, duvana i drugih američkih proizvoda takođe može biti zabranjen.

(Blic.rs)