Putin u Sredozemlje poslao vojne brodove s krstarećim raketama

18:42, 16.05.2018.
Thumbnail

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je rekao da će ruski ratni brodovi s krstarećim raketama Kalibr biti u stalnoj pripravnosti u Sredozemlju kako bi odgovorili, kako je rekao, na terorističke prijetnje Siriji.

Ruski ratni brodovi u Sredozemlju pokazuju koliko je Rusija povećala svoje vojno prisustvo na Bliskom istoku otkako je 2015. intervenisala u Siriji promijenivši tok rata u korist svog saveznika, sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Rusija je ranije na militante ispaljivala krstareće rakete Kalibr s fregata i podmornica u Sredozemlju kako bi pomogla ofanzivama sirijske vojske.

Putin je rekao da će samo ratni brodovi naoružani tim raketama biti u stalnoj pripravnosti, a ne i podmornice.

Najavljujući angažman ruske mornarice u obraćanju vrhovnoj komandi ruske vojske na sastanku u Sočiju, Putin je rekao da je to potrebno zbog "preostale terorističke prijetnje u Siriji".

Najavljeno naoružavanje Sirije?

Prošlog je mjeseca Rusija naznačila i da će Asada snabdjeti naprednim  sistemom S-300 uprkos  prigovorima i snažnom lobiranju Izraela protiv isporuke tog sistema Siriji.

U petak, međutim, nakon posjeta Moskvi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, Rusija je rekla da ne razgovara sa Sirijom o davanju tog sistema te da misli da nije potreban.

Kremlj je negirao da je mijenjao stav u tom pitanju ili da je bilo kakva odluka povezana s Netanjahuovom posjetom.

(Agencije, index.hr)