Putin: Ratovi izazvani spolja odveli Bliski istok u haos

16:45, 04.09.2016.
Thumbnail

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da podstrekavanje nestabilnosti na Bliskom istoku pretvorilo region u platformu za međunarodni terorizam, koji prijeti svim zemljama, uključujući Rusiju.

On je dodao da su "građanski ratovi izazvani spolja, kao i raspad državnih sistema pretvorili region Bliskog istoka u prostor haosa i platformu za međunarodni terorizam što je zabrinjavajuće za sve".

Putin je kao primjere naveo Irak, Libiju i Jemen, dodajući da je nakon haosa i raspada sistema uslijedio ogroman talas migranata.

"Širenje `Islamske države` i ekstremista svih vrsta, koji su se ujedinili pod zastavom džihadista, postalo je realna prijetnja bezbjednosti i za naše zemlje i za Rusiju, za njene južne granice", rekao je Putin na sastanku zemalja BRIKS-a, na marginama samita G20 u Kini.

On je dodao da potencijal za sukobe raste u svijetu zbog sve većih razlika među zemljama i njihovog različitog nivoa razvoja.

"Sve je veći jaz između bogatih i siromašnih zemalja, sve je surovija borba za resurse, za pristup tržištima, kontrolu linija transporta i na tom osnovu stvaraju se uslovi za sukobe i tenzije", istakao je lider Rusije, prenio je TASS.

BRIKS okuplja Indiju, Rusiju, Kinu Brazil i Južnoafričku Republiku.