Putin Merkelovoj: Napad na Siriju akt agresije

13:19, 17.04.2018.
Thumbnail

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemački kancelar Angela Merkel složili su se u telefonskom razgovoru da treba nastaviti politički proces u Siriji, uključujući diskusije u Ženevi i Astani, saopšteno je u Moskvi.

Najnoviji vazdušni napad SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju je akt agresije i kršenje međunarodnog prava, rekao je Putin.

"Ruski predsjednik je još jednom napomenuo da akcije nekoliko zapadnih zemalja protiv Sirijske Arapske Republike predstavljaju kršenje međunarodnog prava, statuta UN i otežavaju mirovni proces u toj zemlji", navodi se u saopštenju iz Kremlja.

Rojters navodi da je tema razgovora bio i gasovod "Sjeverni tok 2".

Njemačka ima specijalnu posredničku ulogu koja dozvoljava otvoren prozor za dijalog sa Rusijom u vezi sa krizom u Siriji, rekao je šef njemačke diplomatije Heiko Mas.

Na konferenciji za novinare u Berlinu zajedno sa kanadskim ministrom spoljnih poslova Kristijom Friland Mas je, takođe, rekao da će se o mirovnom procesu u Siriji razgovarati ovog vikenda na samitu ministara spoljnih poslova G7 u Torontu.

"Potrebno je da iskoristimo ovaj politički trenutak da ponovo pokrenemo politički proces", rekao je on o sastanku na kome Rusija neće biti prisutna.

"Potrebna nam je, takođe, Rusija za ovaj dijalog", rekao je on, dodajući da njemačka tradicionalno bliska veza sa Rusijom može da pomogne u tome.

(Srna)