Pustili 100 tona duvana na crno tržište, oštetili budžet za oko 10 miliona

12:22, 06.10.2016.
Thumbnail

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u saradnji sa kolegama iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenuli su rano jutros zajedničke akcije kodnih naziva “List 2“ i “Box” s ciljem suzbijanja nelegalnog prometa duvana u BiH. Aktivnosti na terenu provode se na više od 30 lokacija širom Bosne i Hercegovine, uključujući Orašje, Bijeljinu, Gradačac, Brčko, Banju Luku, Sanski Most, Mostar, Grude, Posušje.

U toku su pretresi lokacija, izuzimanje dokumentacije i opreme, te oduzimanje duhana koji se nezakonito prodavao na tržištu BiH. Iz UIO BiH precizirano je da u ovim aktivnostima učestvuje oko 100 službenika te uprave. Tokom dana očekuje se privođenje više desetina osoba na obavještajne razgovore, za koje su u ranijem periodu prikupljani dokazi da se bave nezakonitim prometom duhana u BiH.

Tokom prošle godine službenici UIO i SIPA-e proveli su akcije kodnog naziva “List” i “List 1” kada je ukupno oduzeto oko 48 tona rezanog i duhana u listu i nekoliko mašina za rezanje duhana koji je nezakonito prodavan u BiH. Po nalogu Tužilaštva BiH, više desetina policijskih službenika i ovlaštenih osoba SIPA-e, u saradnji sa službenicima UIO BiH, provode opsežnu akciju kodnog naziva "List 2".

Akcija je usmjerena na više od 20 osumnjičenih osoba, koje se terete da su vršili nelegalni plasman duhana na crno tržište u BiH u količini od oko 100 tona (100.000 kilograma duhana), saopćilo je Tužilaštvo BiH. Kako se navodi, s obzirom na cijenu duhana i akciza koje na kilogram duhana iznose oko 85 KM, navedenim nezakonitostima pričinjena je šteta budžetu, državi i građanima naše zemlje u iznosu od oko 10 miliona KM, a počinitelji su ostvarili nezakonitu imovinsku korist u višemilionskim iznosima.

Među osumnjičenima nalaze se i odgovorne osobe otkupnih duvanskih stanica, koje se terete da su omogućavale da duvan iz legalnih proizvodnih tokova završava na ilegalnom duvanskom tržištu. U akciji se vrše hapšenja i pretresi na većem broju lokacija diljem BiH, najviše na području Posavine i Hercegovine, u oba entiteta i Brčko Distriktu.

Ovom akcijom agencije za provođenje zakona zadaju snažan udarac crnom tržištu duhvana i duvanskih prerađevina, na kojem se vrši utaja akciza i budžetskih sredstava u milionskim iznosima, a koja pripadaju svim građanima naše zemlje. Suzbijanje crnog tržišta jedan je od bitnih uvjeta u procesu evropskih integracija BiH, dodaje se u saopštenju Tužilaštva BiH.