Prvi vještački hamburger

14:48, 05.08.2013.
Thumbnail

U Londonu će biti spremljen i degustiran prvi hamburger od mesa dobijenog iz laboratorije od životinjskih matičnih ćelija.

Hamburger je težak 142 grama i košta 250.000 evra.

Dvojica dobrovoljaca konzumiraće u Londonu ovaj hamburger od mesa proizvedenog u laboratoriji. Hamburger je djelo holandskog profesora Marka Posta, naučnika sa Univerziteta u Mastrihtu.

Profesor je zajedno sa svojim timom, šest sedmica u laboratoriji "pripremao" svoj hamburger od 20.000 goveđih matičnih ćelija.

U meso su dodati - so, jaje u prahu, prezle te začin šafran.

"Naš hamburger je proizveden od direktno uzetih niti mišićnog tkiva. Ništa nije mijenjano. Smatraćemo uspjehom ako bude isto izgledao, imao istu konzistenciju, i, nadamo se, isti ukus", rekao je Post.

Profesor je izrazio nadu da će eksperiment dovesti do revolucije u ishrani, i da će na ovaj način moći da se podmire rastuće svjetske potrebe za govedinom, ovčetinom, svinjetinom i piletinom.

"Trenutno koristimo 70 odsto svih poljoprivrednih kapaciteta za dobijanje mesa kroz uzgajanje stoke. Moramo da pronađemo alternativu, jer ako ne preduzmemo nešto meso će postati luksuz i vrlo skupo“, objasnio je profesor.

Profesor tvrdi da će unaprijeđena tehnologija uzgajanja sintetičkog mesa u laboratorijama zahtijevati 99 odsto manje površine zemlje, između 82 i 96 odsto manje vode i proizvoditi od 78 do 95 odsto manje gasova sa efektom staklene bašte nego današnje uzgajanje životinja na farmama.

(Srna)