Prvi ugovor "Bitlsa" prodat za 75.000 dolara

12:53, 20.09.2015.
Thumbnail

Prvi ugovor za snimanje singla koji su "Bitlsi" potpisali u Hamburgu gdje su nastupali po lokalnim noćnim klubovima prodat je na aukciji u Njujorku za 75.000 dolara.

Ovaj ugovor iz 1961. godine omogućio je snimanje pjesme "Moja Boni" /My Bonnie/, rokenrol verzije pjesme za djecu.

Pjesma je objavljena i pripisana britanskom kantautoru Toniju Šeridanu i grupi "Bit braders" /Beat Brothers/, ali je ona privukla pažnju Brajana Epštajna, koji je kasnije postao menadžer "Bitlsa".

Producent je smatrao da Nijemci neće prihvatiti ime "Bitlsi". Ugovor na šest stranica prodao je fond njemačkog kolekcionara i istoričara "Bitlsa" Uva Blaška, koji je umro 2010. godine.

Početkom šezdesetuh godina 20. vijeka "Bitlsi" su redovno nastupali u noćnim klubovima u Hamburgu. Oni su bili prateći bend pjevača Tonija Šeridana u hamburškom klubu "Top ten".

Na ugovoru se vide potpisi Džona Lenona, Pola Makartnija, Džordža Harisona, kao i bubnjara Pita Besta koga je kasnije zamijenio Ringo Star.

"Da nisu proveli to vrijeme u Hamburgu, možda ne bi postali takve zvijezde", rekao je Din Harmejer, iz aukcijske kuće "Heritadž", koja je prodala ugovor.

Pjesma "Moja Boni" objavljena je samo u Njemačkoj.

Naredne godine, sa Epstajnom kao menadžerom, "Bitlsi" snimaju poznatu pjesmu "Lav mi do" /Love Me Do/, što je bio prvi singl objavljen pod njihov imenom.