Prvi put u zakonodavstvu propisani oblici izvora finansiranja kulture

11:44, 18.03.2018.
Thumbnail

Nacrtom zakona o kulturi prvi put u zakonodavstvu Republike Srpske propisani su oblici izvora finansiranja kulture i definisani konkretni načini ostvarivanja kulturne politike.

Strategije razvoja kulture i institucija javnog konkursa prepoznati su kao ključna sredstva u procesu ispunjavanja prethodno utvrđenih i zacrtanih kulturnih potreba, ističe se u obrazloženju Nacrta zakona o kulturi koji bi Narodna skupština trebalo da razmatra na 24. redovnoj sjednici.

Zakonskim odredbama definisan je pojam umjetnika i stručnjaka u kulturi i uvođenje registara, što bi trebalo da doprinese jačanju njihove pozicije u kulturi Republike Srpske.

U obrazloženju se navodi da je bilo neophodno da jasno bude definisan način ostvarivanja opšteg interesa u kulturi i obavljanje kulturnih djelatnosti, prava, obaveze i odgovornosti svih subjekata u kulturi, uslovi za obavljanje djelatnosti u kulturi, uslovi i postupak za sufinansiranje i finansiranje djelatnosti u kulturi, kulturna politika, kao i druga pitanja od značaja za kulturu.

Predmet ovog zakona je i uređivanje materijalno-pravnog, procesnog i organizacionog statusa udruženja u kulturi, koje je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske prepoznalo kao važnog partnera u razvoju kulture.

Redovna 24. sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana nakon što bude okončana 23. sjednica, čiji nastavak je zakazan za utorak, 20. marta.

(Srna)