Prva kabinska žičara u BiH puštena u rad

21:23, 25.12.2017.
Thumbnail

Prva kabinska žičara u Bosni i Hercegovini danas je svečano puštena u rad. Na paljanskom skijalištu Ravna planina, u podnožju Jahorine, po deset skijaša u devetnaest kabina moći će da dođe do startnih pozicija.

Prva faza je dobar preduslov da se Pale i Jahorina povežu vertikalnim transportom, ali za finiš projekta fali još para. U Vladi ne otkrivaju kada će ih biti, ali poručuju da je u pitanju odličan posao.

“I onda će gondola povezivati Pale i Jahorinu, što je takođe fantastično, ljudi iz Sarajeva, turisti i skijaši mogu doći ovdje i onda gondolom do Jahorine“, kaže Jasminka Davidović, ministar porodice. omladine i sporta u RS.

“Prva faza projekta što smo mi završili košta blizu 20 miliona KM, a to vam govori da druga faza neće ići baš lako“, rekao je Veljko Golijanin, vlasnik firme “ Majneks”.

Ništa manje neće koštati ni druga i najbitnija faza. Za lokalnu zajednicu to je jedan od najznačajnijih projekata koji garantuje nova radna mjesta i mnogo više turista.

“Ja se nadam da će institucije vlasti, na najvišim nivoima vlasti, prepoznati ovaj projekat koji treba da ima pažnju i koji zaslužuje podršku da bude završen u kompletu“, rekao je Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

“Da i broj zaposlenih raste, da porezi koji ostaju na području opštine Pale rastu“, kometariše Jugović, načelnik opštine Pale.

Oni koji su se danas provozali gondolom imaju samo riječi hvale. Zbog nove paljanske atrakcije neki su prevalili dug put.

Zbog novog vertikalnog transporta na Ravnoj planini, skijaška staza ispunjava i uslove za svjetska takmičenja, a cijene su najniže u regionu.

Cijena jedne panoramske vožnje paljanskom gondolom koštaće 5 KM.