Pršte ostavke zbog ponižavanja misica

09:19, 25.12.2017.
Thumbnail

Čelni ljudi iz organizacije Mis Amerika podnijeli su ostvake poslije otkrića mejlova u kojima su bivše misice ponižavane i nazivane pogrdnim imenima.

Ostavke su podnijeli izvršni direktor Sem Haskel i predsjednik Džoš Rendl, a ostavku je podnijela i predsjedavajuća odbora Lin Vajdner, piše "Vašington post".

Ostavke su uslijedile nakon što je 49 bivših američkih misica potpisalo peticiju zahtijevajući ostavku Haskela. One su to učinile pošto je "Hafington post" objavio mejlove koje je Haskel razmjenjivao sa drugima iz organizacije tog takmičenja.

Haskel po podnošenju ostavke oglasio saopštenjem, izvinivši se zbog "pogrešnih riječi" koje je upotrijebio u mejlovima, ali je istovremeno i kritikovao priču "Hafington posta", nazivajući je "nepoštenom i obmanjujućom".

Jedna od "tema" mejlova, u kojima se na pogrdan način komentarisao izgled, inteligencija i seksualni život, bivših misica, bila je i Melori Hejgan, pobjednica 2013. godine. U njenom slučaju, predmet ismijavanja bila je njena težina.

Džoš Rendl se izvinio Hejganovoj i naveo da je "prepisku" vodio nekoliko mjeseci prije nego što je i počeo da radi za Organizaciju Mis Amerika 2015.

Ipak, priznao je da je to bilo pogrešno.

"Izvinjavam se Melori zbog moje loše procjene. Iako ova grozna situacija nije potekla od mene, u svjetlu nedavnih događaja i razvoja situacije, ne mogu više da nastavim da vršim funkciju predsjednika i podnio sam ostavku", naveo je Rendl.

Melori Hejgan je za NBC da već dugo pokušava da objasni ljudima iz njene okoline da se "takve stvari dešavaju i govore".

(b92)