Protesti u Zagrebu: Skandiranje i Tompsonove pjesme zbog posjete Vučića!

19:15, 12.02.2018.
Thumbnail

Oni koji su protestovali u centru Zagreba prvo su rekli šta misle o pozivu Kolinde Grabar Kitarović da Aleksandar Vučić posjeti Hrvatsku.

"Izdaja, izdaja, izdaja!", skandiralo se na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu.

A onda su krenule Tompsonove pjesme i domoljubni stihovi.

A kad se tristotinak demonstranata ispjevalo, počeli su govori na improvizovanoj bini na trgu Bana Jelačića. Bili su planirani ispred Vlade, na Markovom trgu, ali je taj dio grada ostao pod policijskom opsadom i ograđen. Mjesto je bilo drugo, ali su poruke ostale iste: Aleksandru Vučiću nije mjesto u Zagrebu.

"U trenutku kad vas neko vrijeđa, kad neko omalovažava vaše nacionalne svetinje, vrijednosti i svjetonazor, onda se s njime možda i tada mora razgovarati, ali na sasvim drugi način. Ovo nije ni vrijeme ni mjesto ni način", poruka je Vjekoslava Magaša, ratnog veterana.

"Srbija je započela i izgubila rat! Hrvatska mora poručiti barbarima poput Dačiča, Vulina pa i samog Vučića, da svojim izvrtanjem tu činjenicu ne mogu promijeniti", rekla je Rozalija Bartolić, predsjednik Udruženja udovica hrvatskih boraca.

Na protestima je viđena i zastava sa ustaškim pozdravom ’’Za dom spremni’’. Raznim transparentima okupljeni su poručili Vučiću da nije dobrodošao i da su teme razgovora promašene. Tražili su ratnu odštetu i izvinjenje. Zagrebčani kažu da nikada nisu bili složniji. I oni koji su bili samo u prolazu, imali su šta da kažu.

Poruka je stigla i sa najvećeg transparenta na protestima. Iza bine je pisalo da Srbija mora da odgovara za genocid u Hrvatskoj i plati ratnu odštetu.

Samo nekoliko metara dalje, iza tog istog transparenta, prodavačice su pokušavale da zarade koju kunu na štandovima sa cvijećem. Zbog posla se nije moglo na protest, barem žena sa kojom je ATV razgovarala. Kaže, štošta bi rekla, ali nije rada zbog posla u državnoj službi. Ovaj na pijaci je dodatni. Službenica/cvjećarka je, takođe, imala poruku za gosta iz Srbije.

"Protiv toga sam, žalosno je i jadno. Ja sam jedna od onih koji su protjerani sa djedovine i očevine. U svakom slučaju on nije dobrodošao2, poruka je cvjećarke.

Očekivali smo sve ovo. Ali demonstranti nisu očekivali da će ih doći tri puta manje nego što su mislili, kažu u Srpskom nacionalnom vijeću.

"Ako znamo da imamo toliko problema i ako je svima jasno da ih treba rješavati i da treba taj brod koji je sad okovan ledom mržnje, neprijateljstva i nerazumijevanja između dvije države, kad početi. Onda je jasno da ti koji kažu ne sada i ne s njim ne žele boljitak između Hrvatske i Srbije", izjavio je Aleksandar Milošević, SNV grada Zagreba.

Neki koji tako razmišljaju krenuli su i na Markov trg da dočekaju Aleksandra Vučića koji se, tamo, sastao sa premijerom Hrvatske. Ispred policijskog kordona otpjevali su nekoliko pjesama, a jedna osoba je privedena zbog narušavanja javnog reda. Nakon sat vremena u Gornjem gradu, okupljeni su se razišli.