Prosvjetni radnici traže reforme bez mjera štednje

14:29, 08.05.2018.
Thumbnail

Više od hiljadu prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo izašlo je na proteste na ulice Sarajeva, tražeći od nadležnih kvalitetnije reforme i za učenike i za prosvjetne radnike bez mjera štednje i potpuno poštovanje kolektivnih ugovora.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro izjavio je da su pedagoški standardi dostavljeni davno u ministarstvo i da su u njih ugrađene sve primjedbe sindikalista i radnika u obrazovanju generalno.

Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo Sivro je rekao novinarima da žele da pokrenu promjene u obrazovanju, navodeći da ovo nije protest jednog čovjeka, već da su došli ljudi iz 100 škola koji se bore za bolje obrazovanje i koji se plaše za svoj posao, jer se politika miješa.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Faruk Bešlić rekao je da prosvjetni radnici traže pregovore.

"Oni donose zaključke i priznali su da krše zakone, a od nas traže da radimo. Trebali smo potpisati sporazum, a ne da Vlada potpisuje zaključke sama sa sobom", rekao je Bešlić, prenose federalni mediji.

Prosvjetari su se prvobitno okupili ispred Vječne vatre u Sarajevu uz brojne transparente koji oslikavaju šta misle o trenutnom stanju u obrazovanju.

Krajnje odredište učesnika današnjih protesta je pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo, gdje će još jednom naglasiti svoje zahtjeve i apelovati na hitno usvajanje.

Protest je organizovan pod parolom "Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovog učitelja", kao vid izražavanja opšteg nezadovoljstva zbog odnosa Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade.

Na protestima su nastavnici, pedagozi, higijeničari i drugi uposlenici škola.

Prosvjetni radnici u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo današnji štrajk najavljivali su dugo, nadajući se da će u međuvremenu uspjeti postići dogovor s Ministarstvom obrazovanja Kantona Sarajevo.

Nadležno ministarstvo juče je ponudilo svoje viđenje rješenja problema, ali to prosvjetnim radnicima nije dovoljno.

Prosvjetari traže ukidanje viška birokratizacije, provođenje kurikularne reforme, potpuno zaustavljanje mjera štednje, nove pedagoške standarde i normative, ukidanje novčanih kazni zbog sitnih birokratskih grešaka te potpuno poštovanje kolektivnih ugovora.

Iako je Vlada Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici donijela četiri zaključka koji se u određenoj mjeri odnose na ispunjavanje zahtjeva prosvjetnih radnika, to nije bilo dovoljno, prenose federalni mediji.

Vlada Kantona Sarajevo je iskazala čvrsto opredjeljenje za dosljedno sprovođenje kolektivnog ugovora.

Vlada je ministru Elviru Kazazoviću hitno naložila da pokrene proceduru donošenja pedagoških standarda te da se nastave pregovori sa sindikatom.

Sindikat ništa od toga nije uvažio uz poruku da više da ne vjeruju praznim obećanjima, već žele konkretna djela.

(Srna)