Promovisana poštanska marka povodom 85 godina Banskog dvora

13:37, 09.11.2017.
Thumbnail

Direktori preduzeća "Pošte Srpske" Jasminka Krivokuća i Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci Mladen Matović predstavili su danas prigodnu poštansku marku, izdatu povodom 85 godina postojanja i rada Banskog dvora.

Krivokuća je na konferenciji za novinare rekla da je ovaj jubilej značajan, kako za Banjaluku, tako i za Republiku Srpsku, te da će prigodne marke biti mali ambasadori koji će promovisati tradiciju ove kulturne ustanove svuda po svijetu.

Ona je napomenula da je 0,90 KM nominalna vrijednost marke, koja je izdata u 10.000 primjeraka, te da izdanje prati i prigodni koverat na kojem se nalazi više podataka o Banskom dvoru.

"`Pošte Srpske` redovno prate i podržavaju sve značajne manifestacije, te prigodnim izdanjima poštanskih maraka obilježavaju velike jubileje. Smatramo da je to najbolji način promocije istorije i tradicije Republike Srpske", istakla je Krivokuća, koja je uručila prigodne poklon-blokove ovog izdanja poštanskih marki Matoviću.

Matović je izrazio zadovoljstvo što je u program obilježavanja ovog značajnog jubileja uvrštena i promocija prigodne poštanske marke, na kojoj se nalazi zgrada Banskog dvora i koja će posebno doprinijeti promociji ove ustanove kulture.

"Ova poštanska marka rezultat je razumijevanja predstavnika preduzeća `Pošte Srpske`, koji su prepoznali istorijski značaj Banskog dvora kao jedne od najstarijih institucija kulture u Republici Srpskoj i BiH", rekao je Matović.

On je napomenuo da dvomjesečni program obilježavanja 85 godina postojanja i rada Banskog dvora obuhvata organizaciju više od 20 reprezentativnih sadržaja kulture, kao što su promocije, izložbe, te koncerti.

Kulturni centar Banski dvor otvoren je 8. novembra 1932. godine, kao sjedište bana Vrbaske banovine Kraljevine Jugoslavije.

Kao rezidencija bana Vrbaske banovine korišten je do 1941. godine. Tokom Drugog svjetskog rata unutrašnjost objekta je devastirana, pa je veći dio skupocjenog namještaja, slika i drugih predmeta nepovratno izgubljen.

Po završetku rata, dvor je korišten kao vojno i političko sjedište. Od 1955. godine, odlukom koju su donijele tadašnje gradske vlasti, zgrada se daje na upravljanje Domu kulture, a od 1998. godine zvanično postaje javna ustanova kulture pod nazivom Kulturni centar Banski dvor.

(Srna)