Proizvodi iz RS na policama Merkatora u Sloveniji

21:33, 07.12.2017.
Thumbnail

Više proizvoda iz RS na policama Merkatora u Sloveniji- dogovoreno je u Privrednoj komori Srpske.

Domaći proizvođači pronašli su zajednički jezik sa slovenačkim poduzetnicima, pa će svoje proizvode, po svemu sudeći, vrlo brzo prodavati u Sloveniji. Među onima čije bi proizvode Slovenci uskoro mogli da kupuju, i banjalučka "Vitaminka". Očekivano, dogovorom su zadovoljni.

"Samo je stvar sad kako se ko dogovori i kolika je želja partnera u Sloveniji. Ovim danas smo dobili obećanje da ćemo dobiti mogućnost da roba iz RS odnosno iz BiH bude na policama Merkatora u Sloveniji", rekao je Pero Marić, direktor prodaje "Vitaminke".

Merkator nije preuzeo dugovanja "Konzuma", i posao počinjemo čistim računima, tvrde domaći privrednici. Čistim računima i ubuduće, nadaju se i u "Merkatoru". Prije dva mjeseca, vratili su se na BiH tržište i preuzeli "Konzumove" poslovnice. Saradnju sa privrednicima iz BIH  žele da prošire i van njenih granica.

"Mi radimo na projektu-  volimo domaće. U Sloveniji je taj projekat odlično prošao, odlično zaživio. I siguran sam da će to biti i tu, u RS i FBIH, gdje ima mogućnosti, jer naši dućani su toliko veliki, da možemo ovo staviti na pravo mjesto", kazao je Peter Zavrl, prokurista "Merkatora" za BiH.

Spisak uslova koje domaći privredni subjekti treba da ispune kako bi svoje proizvode prodavali u Sloveniji je podugačak, priznaju u Merkatoru. O njima danas nisu htjeli detaljnije. Bitno je, poručuju, da su, za početak, sjeli za isti sto i sradnju koliko- toliko dogovorili.