Proizvođači poručuju - naše je bolje

21:36, 16.10.2017.
Thumbnail

Naše je bolje, poručili su domaći proizvođači u banjalučkom parku Petar Kočić. Izložili su slatkiše iz Prijedora, začine i sokove iz Dervente, pivo iz Jakupovaca. Kažu da ne treba da kupujemo uvoznu hranu pored kvalitetnije, pa čak i jeftinije  domaće.

Pored rakije i vina, imamo mi još ponešto, što je već odavno brend, kažu građani koji su došli da obiđu štandove.

Na domaćem tržištu kupci sve više traže zdrave i prirodne sokove. Slavko Gvozdenac iz Gradiške ih godinama proizvodi od bobica aronije. Osim što su ukusni, poznati su, kaže, i po svojoj ljekovitosti, a uskoro bi mogli da se naću i na policama van Srpske.

"S obzirom da proces od plantaže do gotovih proizvoda traje nekih šest do sedam godina, ove godine smo došli u poziciju da možemo ponuditi veće količine ovih proizvoda, tako da razmišljamo sada ozbiljno i o prelaženju granica naše Republike", rekao je Slavko Gvozdenac, proizvođač aronije.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da daju podsticaje  poljoprivrednim proizvođačima da  proizvode što više domaće hrane. I pored toga, kažu, mnogo više hrane se uvozi. Posljednjih nekoliko godina prednjačili smo tek u nekim proizvodima.

"Mi naravno najviše izvozimo voće i povrće. Za prvih šest mjeseci izvezli smo oko 33 miliona kad se posmatraju samo kruške i jabuke. Pored kruški i jabuka izvezli smo oko 10 miliona mliječnih proizvoda, izvozimo i ostale proizvode organskog porijekla, sve više imamo šanske kada je med u pitanju", rekla je Dragica Ristić iz Privredne komore Republike Srpske.

Jedan od ciljeva promocije “Naše je bolje” je razbijanje stereotipa da je uvozna hrana kvalitetnija. Promociju domaćih proizvoda, Privredna komora pokrenula je prije osam godina. Od tada je, tvrde, domaća  proizvodnja veća za 20-ak odsto.