Prodanović: Ključ rješenja dogovora da SDA i HDZ BiH nađu minimum zajedničkog interesa

16:20, 23.05.2018.
Thumbnail

Član Glavnog odbora SNSD-a Lazar Prodanović istakao je, u razgovorima sa članovima Venecijanske komisije, da je ključ rješenja dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, prije svega, da SDA i HDZ BiH nađu minimum zajedničkog interesa.

Prodanović je, nakon današnjeg sastanka sa članovima Venecijanske komisije u Sarajevu, izjavio novinarima da je interes SNSD-a da konačno bude popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije FBiH /FBiH/, koji je nepotpun
već tri mandata.

"Svakog mandata političkim partijama iz Republike Srpske pripadne manje od tri predstavnika, odnosno delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH. Nadam se da će biti nađeno prihvatljivo rješenje. Smatramo da je to od izuzetnog interesa za sve", naveo je Prodanović.

Prema njegovim riječima, eksperti Venecijanske komisije saslušali su stavove SNSD-a, ali izmjene Izbornog zakona BiH nisu mogće bez saglasnosti i dogovora zakonodavnih tijela BiH.

"U tom smislu smatram da bi bilo značajno da se nađe rješenje koje bi bilo prihvatljivo za sve da ne bismo došli u situaciju da ne možemo sprovesti izborne rezultate opštih izbora u oktobru u vezi sa konstituisanjem Doma naroda Parlamenta FBiH, a samim tim i izbora bošnjačkih i hrvatskih delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH", naglasio je Prodanović.

U Delegaciji EU u Sarajevu juče je održan zajednički sastanak članova Venecijanske komisije sa predstavnicima političkih stranaka iz FBiH, a danas su prvi put u razgovore o izmjeni Izbornog zakona BiH uključeni i predstavnici srpskih stranaka.

(Srna)