Procvjetala „Banja Luka“

11:50, 14.04.2018.
Thumbnail

Gradonačelnik Igor Radojičić obišao je danas novozasađene tulipane sorte „Banja Luka“ koji su procvjetali u parku kod spomenika banu Milosavljeviću.

"Proljeće uvijek donese puno cvijeća i parkovi procvjetaju, a i tulipani koji imaju zaštićen naziv „Banja Luka“ ponovo su procvjetali u našem gradu", rekao je gradonačelnik Radojičić.

tulipani BL1

On je podsjetio da je Banja Luka poznata po zelenlu i parkovima i da Gradska uprava želi unijeti svježinu i obogatiti sadržaj zelenila u šta se ova sorta tulipana savršeno uklopila.

Tulipan „Banja Luka“ ima crveno – žutu boju i vrlo je dekorativan, a posađen je jesenas u ovom parku i u Parku Petar Kočić.

tulipani BL

Kako je objasnio načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar ovu sortu je razvio Petar Đurić, nekadašnji rukovodioc u „Cvjećaru“, još sedamdesetih godina prošlog vijeka, a kompanija koja se bavi uzgojem cvjeća u Holandiji je i danas prodaje u Evropi i Americi pod nazivom tulipan „Banja Luka“.

" Od ovog proljeća on ponovo cvjeta i u Banjoj Luci, a nadamo se da će i naši sugrađani početi da ga koriste u svojim cvjetnjacima", istakao je Bilčar.