Procedura na proceduru - roditelji će se načekati za Fond solidarnosti

20:04, 24.10.2017.
Thumbnail

Od Fonda solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu, do dogodine nema ništa.

Da bi zaživio potrebno je da zakon o njegovom osnivanju prođe skupštinske procedure, uključujući i Vijeće naroda, pa tek onda slijedi imenovanje rukovodstva i definisanje načina rada. Roditelji će, u najboljem slučaju, čekati do januara.

"Vlada nakon stupanja na snagu tog zakona mora imenovati direktora fonda, upravni odbor fonda  koji ima vrlo značajnu funkciju u radu fonda i stručnu komisiju na prijedlog Ministarstva zdravlja, stručnu komisiju ljekara specijalista koji će donostiti stručna mišljenja i ocijene za svaki pojedinačni predmet", rekao je Siniša Karan, generalni sekretar predsjednika RS.

vlcsnap-2017-10-24-20h00m52s242

Kada bi Vlada mogla da odradi svoj dio posla, premijerka danas nije imala vremena da odgovori. U svakom slučaju, u rukama budućeg rukovodstva je ključ dodjele novca iz fonda kroz pravilnik za koji će imati rok od tri mjeseca.

"Način donošenja te odluke, obim korišćenja sredstava, same te procedure  itd. Dakle, ono što zakon već definiše, ali na jedan detaljniji način", rekao je Karan.

Srećni smo što je zakon uopšte donosen, kažu u Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti. Ipak, bilo bi logično očekivati da bar u tom slučaju procedure budu brže, jer je bolesnoj djeci svaki dan važan.

"Očekujem kao i svi mi koji znamo šta to sve može da znači. Mi koji još uvijek nemamo  potrebu za tim fondom, znamo otprilike kako stvari  mogu da krenu, da ne kažemo po zlu i kada to zaista može zatrebati i spasiti život", rekla je  Dijana Berić, Predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra".

vlcsnap-2017-10-24-20h02m00s72

Novac će se u  fond  slivati iz republičkog i lokalnih budžeta, od plata zaposlenih i donacija. Plus po pet odsto od svakog kupljenog službenog  automobila budžetskih korisnika i javnih preduzeća, osim MUP-a i zdravstvenih ustanova. Zahtjev za liječenje, roditelji će upućivati FZO RS, koji će voditi evidenciju i obavještavati direktora Fonda solidarnosti. On će, uz saglasnot Upravnog odbora, kao i mišljenje  petočlane stručne ljekarske komisije, donositi konačnu odluku.