Problem sa prekvalifikovanim medicinskim sestrama

20:45, 13.12.2015.
Thumbnail

Sindikat medicinskih sestara i tehničara RS ustao je u odbranu profesije. Dosta im je, kažu, prekvalifikovanih medicinskih sestara i tehničara, koji ni krv ne znaju da izvade, a rade na svim odjeljenjima – pedijatriji, onkologiji, intenzivnoj njezi.

Ranko Palačković, predsjednik sindikata, kaže da je u BiH profesija potcijenjena, pa vrhunski stručnjaci masovno odlaze put zapadnih zemalja trbuhom za kruhom. Samo u prethodnih nekoliko mjeseci, tvrdi, iz banjalučkog Kliničkog centra otišlo je više od 30 medicinskih sestara. Na njihova radna mjesta najčešće dolaze oni koji diplome dobiju za manje od godinu dana, a o poslu malo znaju.

"Imate toliko škola u RS i u Federaciji koje se bave prekvalifikacijama, i to je zaista unosan posao. Kad nekoga ubacite u zdravstveni sistem - konkretan je problem što obično neko radi u timu, jer danas je sve tim - vi tog čovjeka ne možete ostaviti da radi samostalno", naglasio je Ranko Palačković, predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara RS.

Po standardima EU, medicinska sestra mora da ima 4.600 sati prakse, a niko od prekvalifikovanih radnika nije ni približno toliko vremena proveo u bolnicama. Zato će, tvrde u Sindikatu medicinskih sestara, tražiti zakon o sestrinskoj djelatnosti, da bi se tačno znalo ko i pod kojim uslovima može da radi sa pacijentima. Pacijenti u Kliničkom centru ne bune se mnogo. Pričaju da su svašta preživjeli, da je bilo i profesionalaca, ali i da su im često krv vadili iz nekoliko pokušaja.

Iz Kliničkog centra poručuju da radnike primaju po zakonu, samo na konkursima, ali i da od srijede na snagu stupa i novi Statut, kojim će se obezbijediti i kvalitetnija upravljačka struktura na klinikama. Palačković tvrdi da je upravo u zakonima i problem, jer u isti koš stavljaju one koji su se redovno školovali i imali praksu, i one koji su se prekvalifikovali.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!