Probajte bez lijekova da vratite štitnu žlijezdu u ravnotežu

14:09, 28.02.2018.
Thumbnail

Štitna žlijezda utiče na rad svih ostalih organa u tijelu. Zbog toga je bitno držati je u formi, ali svjedoci smo toga da sve više ljudi, naročito žena, ima problema sa njom.

Najčešće bolesti štitne žlijezde su hipertireoza ili ubrzani rad štitne žlijezde, kada proizvodi previše hormona, kao i hipotireoza ili usporeni rad, kada štitna žlijezda proizvodi premalo hormona. Kod oba stanja trebalo bi izbjegavati određenu hranu jer ona može da deluje nepovoljno na proizvodnju hormona štitne žlijezde.

Rad štitne žlezde iz raznih razloga se može poremetiti, pa onda govorimo o stanju ubrzanog rada ili stanju usporenog rada štitne žlezde.

Simptomi hipertireoze odnosno hipotireoze mogu se ublažiti izbjegavanjem određene hrane, ali pravilan izbor namirnica može biti prilično individualan. Zato je dobro savjetovati se sa ljekarom prije nego neke od namirnica navedenih u nastavku teksta izbacite iz ishrane.

U SLUČAJU HIPERTIREOZE IZBJEGAVAJTE:

1. Hranu bogatu jodom poput algi, morskih trava i ostale plodove mora koje sadrže puno joda. Takođe biste trebali izbjegavati jodiranu so jer ona sadrži mnogo veće količine joda.

2. Punomasno mlijeko, a umjesto njega konzumirajte obrano koje se lakše vari.

3. Rafinisano brašno koje sadrži manje hranjivih tvari od cijelog zrna pšenice i teško se vari. Rafinisano brašno ima visoki glikemijski indeks pa može da poremeti nivo šećera i hormona u krvi. Konzumiranjem hrane s nižim glikemiskim indeksom možete poboljšati nivo hormona u telu, uključujući i hormone štitne žlijezde.

Bijeli hljeb, tjesteninu, peciva i ovsene pahuljice zamijenite s namirnicama od cijelog zrnja poput integralnog pirinča, ječma, kinoje, itd.

4. Crveno meso, a umjesto toga konzumirajte nemasno meso poput ćuretine i ribu kao što je losos, tuna, haringa, skuša.

5. Mliječne proizvode, naročito ako je hipertireoza povezana s intolerancijom na laktozu, odnosno nemogućnošću varenja mlijeka i mlečnih prerađevina. Izbjegavajte mliječne proizvode ako vas muče konstantno problemi s probavom, nadutost i osjećaj umora nakon konzumacije mlijeka, sira, sladoleda, jogurta, itd.

U SLUČAJU HIPOTIREOZE IZBJEGAVAJTE:

1. Goitrogenu hranu (hranu koja onemogućava preuzimanje joda iz krvi) poput prosa, senfa, brokulija, spanaća, radiča, rena i slično.

2. Soju i proizvode od soje, poput sojinog ulja koje može uticati na proizvodnju hormona štitne žlezde. Preporučuje se i izbjegavanje čokoladnih i energetskih pločica jer sadrže sojin lecitin koji može spriječiti proizvodnju hormona štitne žlezde. Takođe, izbjegavajte i sojin sos.

3. Oprezno i sa hranom koja sadrži gluten poput ječma, pšenice, raži, odnosno rafinirane namirnice koje sadrže gluten. Takođe, redukujte konzumaciju povrća kao što su brokoli i prokelj.

4. Brzu hranu koja takođe usporava proizvodnju hormona štitne žlijezde.

5. Breskve, kruške i jagode biste trebali da izbjegavate ili da ih jedete umjereno kako biste povećali proizvodnju hormona u tijelu.

(Zadovoljna.hr)