Prnjavor: Upisana prva generacija Srednje muzičke škole

18:21, 15.09.2017.
Thumbnail

U Prnjavoru je od ove školske godine upisana prva generacija Srednje muzičke škole. To je posebno usrećilo Tatjanu Spasojević koja svira flautu. Kaže, nakon osnovnog muzičkog obrazovanja nije bila u mogućnosti da putuje u Banjaluku i da tamo nastavi školovanje, pa je vježbala samo kući.

"Takođe, imam jednu ljubav prema informatici, pa sam upisala informatičku gimnaziju, međutim kada sam čula nakon godinu dana da se otvara muzička škola, rado sam se priključila jer, uvidjela sam da ne mogu bez muzike i da mi nedostaje moj instrument i to sviranje. To je jedan nježan isntrument, mislim ja ga tako doživljavam, svako na svoj način naravno. Specifičan ton ima, uživam dok sviram flautu", priča Tatjana.

Prva generacija Srednje muzičke škole, ali i novi uslovi i novi objekat. Direktor škole priča da svi koji uživaju u muzici, vole da pjevaju, i pri tome imaju želju da uplove u svijet muzike, kako bi naučili prve note, to sada mogu u novim prostorijama škole.

"Evo nakon 30 godina muzička školaje dobila novi objekat i dobila je nama najvažnije srednju školu da naši učenici mogu stručno da se usavršavaju i da postaju profesionalci. Olakšalo je nama, ali još više djeci i roditeljima. Muzičko obrazovanje spada u jedan od najskupljih vidova obrazovanja. Tu je nabavka instrumenata koji su jako skupi, a bez instrumenata ne mogu dalje da nastave školavanje, a onda imamo sa druge strane emotivno odvajanje djece od roditelja, da ga u tom nekom uzrastu pošalju u drugi grad i naravno cijena života u drugom gradu", rekao je Đorđe Kovačević, direktor Muzičke škole.

"Muzička škola je konačno završena, djaci su krenuli u novi objekat i zaista je sada zadovoljstvo da se vidi u kakvim uslovima rade", kaže Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor.

Interesovanja ne manjka i za osnovnu školu. Ove godine upisana su 42 učenika u prvi razred, a ukupno 180 muzičara sticaće znanje na odsjecima za klavir, harmoniku, flautu, klarinet, gitara i violina.