Privrednici nude pogodnosti đacima koji izaberu zanat

19:35, 16.05.2018.
Thumbnail

Besplatne knjige, mjesečne karte, stipendije, praksa, samo su neke od mogućnosti koje privrednici u Srpskoj nude budućim srednjoškolcima da bi ih privoljeli da upišu zanat. Obućari, pekari, zidari godinama su deficitarna zanimanja u Srpskoj, a privrednici su uvjereni da je razlog što školstvo ne odgovara tržištu rada.

Za učenike novoosnovanog smjera obućar modelar, u fabrici obuće Bema, pored knjiga, mjesečnih karata, dodatne stipendije i prakse u fabrici, nude i plaćen fakultet.

"Djeca, nakon četiri godine, koja budu pokazala da imaju talenat i interes za modeliranje, za rukovođenje, jer ćemo ih pratiti tokom prakse ovdje, o trošku fabrike ići na školovanje na fakultet obućarski. Poslaćemo ih u Milano, da se tamo nauče modeliranju i kreiranju. Mi smo odlučili da ulažemo u taj kadar," kaže Marinko Umičević, tehnički direktor fabrike obuće "Bema".

U "Bemi" planiraju da srednjoškolcima obezbijede i stipendiju, pored one koju daje Grad Banjaluka.

Privrednici kažu da reforma školstva mora da podrazumjeva stipendiranje deficitarnih zanimanja, što do sada nije bila praksa. U Uniji udruženja poslodavaca kažu da, pored dobrih uslova tokom školovanja, za zanatlije moraju da se obezbjede i veće plate.

"Trenutno organizujemo sajam zanimanja gdje će poslodavci dati ponudu, kolika je to plata koju nude, eventualno neka stipendija, plaćanje obavljanja praktične nastave u preduzećima. Takođe smo razgovarali i oko određenih investicija određenih poslodavaca u škole, a i grad je obećao podršku", rekao je Saša Trivić predsjednik Unije poslodavanaca.

Sve su to, kaže Trivić, koraci ka dualnom sistemu obrazovanja za koji se već godinama bore. I to će, poručuje, biti jedan od načina da spriječe gubitak zanatskog kadra.

Teoriju u učionicama, a praksu u preduzećima najavili su i u ministarstvu prosvjete. Sistem dualnog obrazovanja trebalo bi već od iduće godine da zaživi u Srpskoj, a podrazumijevaće dobru praksu i skromnu mjesečnu naknadu.