PRIVREDNA KOMORA RS: Neprihvatljivo ponašanje Savjeta ministara BiH

14:18, 19.12.2014.

Udruženje tekstila, kože i obuće Privredne komore Republike Srpske smatra neprihvatljivim i neodgovornim odnos Savjeta ministara BiH prema privredi BiH zbog nepostizanja konsenzusa o Prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31.12.2015. godine.

Cilj Odluke je da se omogući nesmetan razvoj industrije obuće, ali i drugih sektora, u smislu da se zadrže smanjene carinske stope koje su se plaćale pri uvozu repromaterijala, a koji nije porijeklom iz EU, odnosno da se izjednače sa stopama carine koje se primjenjuju pri uvozu iste robe u EU.

S obzirom na sve pozitivne efekte koje je Odluka imala na domaća kompanije u sektoru proizvodnje obuće, gdje je u pojedinim privrednim društvima došlo do povećanja naloga od strane partnera, a time i povećanja broja zaposlenih i proširenja proizvodnih kapaciteta, te otvaranje novih velikih tržišta, Komora zahtijeva da se do kraja ove godine održi još jedna sjednica Savjeta ministara BiH i usvoji navedena odluka. U suprotnom, opstanak ovih privrednih društava, a samim tim i velikog broja radnih mjesta, kao i već ugovorenih poslova, biće dovedeno u pitanje.

Privredna komora Republike Srpske o ovom neodgovornom postupku Savjeta ministara BiH obevijestila je i Vladu Republike Srpske, s ciljem da se sve nadležne institucije uključe kako bismo što prije riješili ovaj problem i kako bi Savjet ministara do kraja 2014. godine usvojio Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31.12.2015. godine, koja je važila i do sada.