Prijedorska regija neće ostati bez drvnih sortimenata

21:05, 19.09.2017.
Thumbnail

Svi će biti podmireni i nijedno preduzeće na području Šumskog gazdinstva Prijedor, a ni ona sa strane, koja se tamo snabdijevaju drvnim sortimentima, neće ostati bez sirovine - to je rezime sastanka resornog ministra, rukovodstva Šuma Srpske i načelnika potkozarskih opština.

Ministar Mirijanić je u Prijedor došao nakon zahtjeva Vladi da se poštuje zakon i ne dozvoli da van prijedorske regije ide više od 10 odsto šumskih drvnih sortimenata. Čak su lokalni drvoprerađivači prijetili i protestima, pa je danas zaključeno da su zahtjevi načelnika opravdani.

"Vidite sada, u pravu su oni koji kažu iz šumskih gazdinstava - Mi ne možemo dati jer je to naš resurs, a u pravu su i oni koji kažu - Mi smo uložili stredstva za visoko finale i mi izvozimo i popravljamo deviznu poziciju RS a ne možemo dobiti. Dakle, ne može se gledati crno-bijelo", rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Stevo Mirjanić.

Izgleda da ostaje sve po starom pa će prijedorska Gradska "Toplana" i dubički "Mlijekoprodukt" i dalje, dobar dio drvnih sortimenata nabavljati sa strane a ne, kompletno, od domaćeg gazdinstva. Najveći dio koji neće moći da dobiju ide teslićkoj "Destilaciji" iz koje su, ranije, poručili da ne žele da čuju za bilo kakve promjene. Zato im stiže odgovor iz Šuma Srpske.

"Hoće li uopšte biti revidiranja ugovora sa teslićkom "Destilacijom" s obzirom na to da njihovo rukovodstvo izričito tvrdi da od toga nema ništa i da neće pristati na to? Ne mogu sto odsto da tvrdim da hoće, ali najvjerovatnije da hoće jer nemamo iz kojih šumskih gazdinstava da namirimo količine koje su bitne za drvoprerađivače nižih drvnih sortimenata sa ove regije", rekao je generalni direktor JP Šume Srpske Risto Marić.

Dio iz Prijedora ići će i novoj banjalučkoj Toplani ali nadležni uvjeravaju da te količine nisu velike, pa nisu toliko ni sporne. Gradonačelnik Prijedora spušta loptu i kaže - dogovor kuću gradi. Biće za sve.

"Debalans je nastao na ovom prostoru jer je očigledno na ovom šumskom gazdinstvu previše prebačeno tereta u potrebama drugih preduzeća a onda je došlo u pitanje sve ovo ostalo. Kad se ovo balansira mislim da će svi biti zadovoljni", rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Na kraju su se dogovorili da se konačno rješenje ponudi u petak. Tad bi, na sastanku koji je najavljen u Ministarstvu poljoprivrede, trebalo da se podvuče crta i definitvno prelomi kome, i koliko, pripada drvnih sortimenata sa područja Prijedora.