Prijedor: Željezničari pred otkazima, traže pomoć od gradonačelnika

19:29, 10.08.2017.
Thumbnail

Prijedorski željezničari čekaju na reakciju prijedorskih vlasti. Pošto se mnogima spremaju otkazi, traže reakciju Grada. Kažu - kad ste mogli za Ljubiju, možete urgirati i za Željeznice, i tamo sjedi vaš direktor iz DNS-a.

Prvi sindikalac prijedorske sekcije održavanja šinskih vozila pokucao je na vrata prvog čovjeka Prijedora. Traži od Milenka Đakovića da spriječi otpuštanje 25 njegovih sugrađana, radnika u sekciji, predviđeno sistematizacijom i planom restrukturisanja Željeznica Srpske.

Čamdžić tvrdi da otkaz treba da dobiju čistačice, bravari, varioci, farbari. Sastanak sa gradnonačlenikom tražili su još prije četiri mjeseca. Odgovor nisu dobili, a i danas su gradsko zdanje napustili neobavljena posla.

"Očekujem angažman takvog tipa kakav je imao angažman oko prodaje jednog dijela rudnika, gdje je on javno izrazio zabrinutost i angažman, vezano za bojazan za otpuštanje radnika Mitala. Gradonačelnik je na godišnjem. Imamo uvjeravanja, savjetnica je tu bila, imamo uvjeravanja da će nas, kad se vrati sa godišnjeg, prihvatiti i da će nam pomoći", kaže rekao je Goran Čamdžić, predsjednik Sindikata održavanja šinskih vozila.

Po povratku u krug radionice Goran nije imao dobre vijesti za svoje kolege. Pričaju da su zabrinuti za svoju sudbinu i da sa zebnjom isčekuju čije ime će se naći na spisku za otkaz.

Đuro Hrvaćanin je jedan od radnika sa 36 godina staža u radionici.

"Nema ovdje viška radnika, ovdje ima manjak radnika. Problem je u nečem drugom, u kadrovskoj službi. Što se tiče radnika, kod nas je manjak. Mi ne možemo stići da napravimo posao sa ovim kapacitetom radnika", rekao je Đuro Hrvaćanin, metalostrugar u Održavanju šinskih vozila (OŠV) Prijedor.

Ruku umazanih od kolomasti, pred kameru je stao i Čedomir Knežević. Nije krio gorčinu zbog najavljenih otkaza. Kaže da ljudi odlaze i bez sistematizacije. Dobro poznati "Čedo štrajkač" posebno je razočaran zbog najave povećanja plata rukovodiocima, koju je premijerka juče osujetila.

"Ako oni koji drže kandžiju trebaju veće plate, onda bi i nama, stoci koja ovo vuče, ovdje trebalo bar novih amova, malo više zobi od ovog dosad. I trebali bi nekako doći na ovo kirijaško mjesto", kaže Čedomir Knežević, radnik OŠV Prijedor.

Kakav je konkretan plan uprave sa radnicima u sekciji odrzavanja šinskih vozila u Prijedoru, nismo saznali. Dragan Savanović, generalni direktor, nije se javljao na naše pozive.

Smanjenje broja zaposlenih predviđeno je kao dio procesa restrukturisanja kako bi se postigla finansijska stabilnost u Željeznicama Srpske, što će biti finansirano kreditom Svjetske banke. Plan je da se do kraja ove godine broj zaposlenih smanji za 500. Još 500 radnika trebalo bi da napusti Zeljeznice u naredne tri do četiri godine.