Prijedor: Učenici spremaju zimnicu, kupaca ne manjka!

21:09, 05.10.2017.
Thumbnail

Zimnica je spremna, tegle su pune paprika, cvekle... Kad se to završilo, na red je došao sok od kruške i jabuke. Ovo je školski, a ne plan neke domaćice.

Sve to su napravili učenici prijedorske Poljoprivredno-prehrambene škole. S jeseni je aktuelna zimnica pa su prionuli na posao. I to sve generacije.

"Prvo voće od koga pravimo sok operemo, očistimo i pregledamo. Potom ga meljemo, presujemo i onda ide na pasterizaciju", ispričala je Medina Ramić, učenica četvrtog razreda.

zimnica1

"Onda sipamo u flaše koje smo pasterizirali u sušari. Sok je stvarno lijep, bolji od ovih kupovnih", kaže Sulejman Brkić,učenik prvog razreda.

To se i pročulo po gradu pa kupaca ne manjka. Profesori kažu se sve pravi bez aditiva i da interesa za sve što učenici proizvedu, itekako, ima pa se, solidno i zaradi.

"Rado kupuju oni koji gledaju ove priloge, ili naše kolege profesori, učenici, roditelji, dolaze. Naš je osnovni cilj praktična nastava da djeca steknu iskustovo i nauče se da rade, a sredstva koja se zarade se dalje ulažu, kupuje se nova oprema. Uglavnom, mi smo zadovoljni", izjavla je Suzana Mršić, profesor stručnih predmeta za prehrambenu struku.

zim nica2

Pored sokova i zimnice, poznati su i po drugim proizvodima. Nadaleko je hvaljeno ''Sunce Prijedora'', sir koji godinama prave, a mogu da se pohvale i kvalitetnom tjesteninom, raznim marmeladama i sušenim voćem.

U korak ih prate drugari sa poljoprivrednog smjera koji proizvode i odlično zarađuju na rasadu koji od njih kupuju brojni Prijedorčani.