Prijedor: Jajima pronalazi vodu

15:19, 22.09.2017.
Thumbnail

Mnogi izvore vode pronalaze viskom ili satom, ali Franjo Filipović iz Ljubije kod Prijedora ima, kako kaže, najpouzdaniju metodu. Sa neobičnim darom i tri kokošija jajeta godišnje otkrije preko 500 izvora vode.

Priča da je dar otkrio kada je kao sedmogodišnji dječak komšijama pomogao da pronađu mjesto na kojem će iskopati bunar.

"Ja sam tada naišao slučajno kao dijete, našalio se i rekao da mi se jaja tresu u ruci, osjetio sam neku jezu, reko kopajte čike ovdje, ovdje mora biti voda. Našalio se sa njima. Oni kažu, ajmo poslušati malog", priča Franjo.

Dešavalo se da na pojedinim terenima vode nema, pa domaćinima kaže da se ne troše uzalud i ne kopaju bunare. Pored dara koji ima, objašnjava šta je još potrebno da bi se pronašla voda.

"Moraju jaja biti zdrava. Ne smije biti ispod kvočke, ne smije biti oštećeno, ne smije biti puno u frižideru. Jaja reaguju na ljudsku krv, kada stojiš na zemlji jaje se okreće i gdje je vodena žila onda moraš ići, tu se jaje okreće, prema žili", pojašnjava on.

Dnevno ne smije da traži više od deset bunara. U takvim situacijama, dodaje, dva dana kasnije ne može da vrati izgubljenu energiju. Idem gdje me zovu, a nikome se ne nudim. Trudim se da svima izađem u susret, ali pri tome ne zanemarujem svoje poslovne obaveze, priča Franjo. Obzirom da je muzičar, često mu oni kojima pronađe vodu traže još jednu uslugu. Na slavljima mora i da zasvira.

(ATV, Foto: Anadolija)