Prihvaćena hitna procedura za Magazinovićev krivični zakon

16:44, 07.03.2018.
Thumbnail

Predstavnički dom parlamenta BiH danas je, u drugom krugu glasanja, prihvatio zahtjev Saše Magazinovića /SDP/ za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH.

Predloženom dopunom, kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina bio bi kažnjen svako ko ošteti, učini neupotrebljivim ili sruši nacionalni spomenik BiH.

"Ukoliko usvojimo ovaj zakon biće zaštićeni vjerski objekti i istorijski spomenici", rekao je Magazinović.

Poslanici su u drugom krugu glasanja podržali i zahtjev poslanika SDP-a Saše Magazinovića, Mirsada Mešića i Denisa Bećirovića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, ali zainteresovanih za raspravu o ovom zakonu nije bilo.

Predloženim zakonom izborni cenzus sa sadašnjih 20 odsto bio bi spušten na 10 odsto.

U raspravi o izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji učinka o temi "Efikasnost pripreme projekta reforme javne uprave BiH" učestvovao je samo Jasmin Emrić iz A-SDA.

Podsjećajući da je proces reforme javne uprave u BiH započet još 2004. godine, Emrić je izrazio nezadovoljstvo do sada učinjenim.

"Kako ćemo ispuniti uslove za približavanje EU kad reforma nije efikasna, što je utvrdila i revizija", istakao je Emrić.

Za raspravu o izvještaju o radu parlamentarnog vojnog povjernika BiH za 2017. godinu, dopuni informacije u oblasti direktnih stranih investicija u BiH, te Prijedlogu odluke o potvrđivanju Odluke Predsjedništva BiH o postavljenju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta generala u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH nije bilo zainteresovanih.

Na zahtjev poslanika SNSD-a Dušanke Majkić iz odlučivanja Predstavničkog doma danas će biti izuzeto davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o grant sredstvima između Minstarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstva spoljnih poslova Norveške za unapređenje bezbjednosti žena i odgovora na rodno zasnovanu diskriminaciju i nasilje u BiH.

Majkićeva je istakla da nisu obavljene konsultacije sa Republikom Srpskom o ovom sporazumu i da je potrebno sačekati stav Srpske prije nego što Predstavnički dom glasa o davanju saglasnosti za njegovu ratifikaciju.

(Srna)